Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Måndagen den 25/7 Förmäskning

Jag och Tyra åker till Balltjärn för en snabb rekning av fiskeplats och förmäskning. Eftersom jag aldrig varit vid sjön förr så visste jag i princip ingenting om sjön mer än vad rykten ahade sagt. Här finns sutare i bra storlek, en fisk på över 3 kg har tagits, liksom braxen och mört och ruda.

Det är sutarna jag är ute efter, det var många år sedan sist och sutarsuget börjar bli enormt, tänk om det skulle finnas sutar i mina "nya" hemtrakter. Det skulle ha varit suvveränt. Att det ska finnas i Balltjärn har jag bara hört från andra som sagt men så brukar det vara, och för det mesta stämmer det också när det ändå bara handlar om "skräpfisk". Sutare är en magisk fisk som sannerligen inte är någon skräpfisk, grön guldskimrande med röda mystiska ögon och dessutom skygg och ibland oberäknelig, det räcker för att man ska bli rejält sugen på en batalj med dom. Att dom dessutom har en förkärlek att linda in sig i vegetationen när dom fastnat på kroken gör inte spänningen sämre. Därav smeknamnet Lindare.

Vi förmäskade med en massa fodermajs utblandat i en topmix för karp och grövre fisk, en bra mix för sutare. Platsen jag valde blev ganska nära vägen inte alls långt in eftersom det var ganska öppet där och jag hade ingen lie eller flytring med mig för att röja swim med.

maskning2 balltjarn1

Tisdag 26/7 dags för sutarmete

Var på plats vid 18.30 tiden och mäskade ut. Sen dags fö lodning.... 1m djupt!!! Ajj ajj ajj det var ingen höjdare, hade slängt i alltför mycket mäsk för att överge platsen så jag  fortsatte och satte igång fortfarande med stor tillit och förtroende.

En timme ingenting, två timmar ingenting... det enda som hörs är några crosshojar på andra sidan sjön som öser på rejält hela kvällen. Ingen direkt stämningshöjare men vad spelar det för roll när man fokuserar helt på fisket.

Jag kör förresten med ett matchspö och lodat för bottenmete sedan ett karpspö och trr majskorn på en hair rigg. Klockan börjar bli 21 och fortfaran de bara ett flöte som rört sig lite grand. Det känns osannolikt kasst, är sjön helt omöjlig trots rykten om god tillgång på braxen och sutare. Klockan fortsätter ticka på men ingenting händer, det börjar sakteliga skymma på och till slut är det mörkt men inte ett napp eller någonting som händer.

Till slut ger jag upp... en hel mäskkampanj och meteskväll utan ett napp!

Vad gick fel?
Jag summerar mina största misstag.

  • Mäska aldrig upp en plats som du inte lodat
  • Förbered alltid ett swim med bra djup och mycket växtlighet innan, använd flytring eller båt och röj upp om det inte räcker med vadare.

Jag är säker på att detta hade räckt för ett lyckat fiske i mitt fall två fatala misstag.

Nu är det dags för karp nästa gång.

Skitfiske!