Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

2011-09-11 - Gäddtrolling på Insjön

Det var ett tag sen jag var in här och skrev någonting men fiskat det har jag. Metat karp bland annat men det tar vi en annan gång.
Nu ska det handla om mitt första fiske efter gädda med trolling i en riktig trollingbåt.
Andreas Solem frågade mig om jag inte skulle hänga med och trolla lite på Siljan till helgen och jag nappade såklart. Jag vet att Andreas har många tioklubbare på sitt samvete eller metergäddor, nere i europ a räknar man bara längden medan man här uppe blandar lite men mer och mer går över mot längdmätning utan att väga fisken. Anledningen är att det går snabbare och därmed ger fisken en större chans att klara sig vid återutsättandet. För catch and release 100% är vad seriöst gäddfiske handlar om och tur är väl det annars skulle det inte finnas storgäddor längre med dagens effektiva metoder. 

Gäddtrolling från båt är nåt jag egentligen inte ser som riktigt sportfiske eftersom man har på tok för många spön ute samtidigt.

Klockan 4.45 väcks jag av larmet på mobilen och tar mig omtöcknad upp och klär på mig och packar ihop grejerna = kameraryggsäcken, för några fiskedon det har jag inte för trolling, inte ens en wobbler. Klockan 5.00 står jag ute i duggregnet och väntar på att Andrreas ska hämta upp mig med trailern. Han kommer några minuter senare och vi åker mot Insjön. Pissigt väder instämmer vi och Andreas verkar lite fundersam över detta faktum. Jag tycker bara det ska bli kul och intressant att testa en ny metod.

Insjön

Vi kör ner till Österdalälven och backar ut trailern och sjösätter båten, allt p åmindre än 10 minuter! Vi åker under riksvägsbron förbi fiskodlingen och ut genom djupfåran till sjön. Andreas hade dagen innan varit på Siljan och spenderat 12 timmar där och landat 18 gäddor och 3 abborrar (ingen gädda över 5 kg, abborrar på 0,5, 0,7 och 0,9 kg). Det var därför vi skulle ta Insjön för att slippa alla båtar som var i Siljan, det var fullt av trollare där berättar Andreas. 

Vi rigggade på alla spön och kastade ut och fäste linorna på 10 spön i två vaggor (en på varje sida av båten) allt klart kl 7.00.  Sen dröjde det till efter 8.00 innan ett av "mina" spön fick hugg, jag skulle drilla min första storgädda (förhoppningsvis) och efter några minuters pumpande började fisken komma upp mot ytan och in mot båten, den såg lätt ut som ett PB. Jag har ju inga större gäddor än 3kg på mitt samvete när vi snackar riktigt sportfiske, för detta är självklart riktigt sportfiske med mycket kunskap och tricks för att lyckas få fisken. Sen får det vara hur mycket utrustning det vill, det är det ju i allat moderns fiske. De gäddor som jag fått över 5kg är bägge i min ungdom då jag fick en på 5kg på "bult" och en på 12kg (urpumpad på 2liter rom) på ljustring, sorry det var i ungdomens dumma dagar. Det var en riktig krokodilhona det... Nu då hur stor var denna?

gadda3 gadda2 gadda1

Det blev en fin gädda på 5,32 kg. (klicka på bilderna för att förstora upp dom).

Det var början på en två timmar huggperiod där vi tog ytterligare sex gäddor mellan 1,5 och 7,1 kg. Den största på 7,1 tog på ett av "mina" spön men då hade redan Andreas gett mig ett av sina spön som det var hugg på ocj jag var i full färd med att drilla en "jätte" trodde vi men den var felkrokad i sidan och bromsade därför enormt, vikten var runt 2 kg. Så Andreas fick ta 7,1 kg madamen. Jag är nöjd med min premiär där jag fick drilla 4st gäddor och höja mitt mediokra PB til halvvägs drömgränsen. Tioklubben är det som räknas för mig, jag struntar i längden men vikten tio kilo är magisk ända sedan jag såg den första tiokilos från norra Barken som Per Magnusson tog i Sjötäppviken med vikten 10,2 kg. Wow vilken fisk det var för en 8-9 åring. Nu är man halvvägs i alla fall.


Film från fiskafänget med drillning av två gäddor samtidigt.

gadda_andreas

Skitfiske!