Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Laken har länge fascinerat mig, jag har alltid gillat dom lite "fulare" fiskarna som jag inte alls tycker är fula utan snarare spännande. När man som grabb var nere bland stenarna vid Torrbolandet i Norra Barken och letade efter Stensimpor dök det ibland upp ett lakyngel. Oftast var dom i storlek ungefär som en Stensimpa men ibland kunde dom vara ända upp emot 15cm. De är som "unga" väldigt mörka nästan svarta i färgen och oftast går det ganska enkelt att fånga dom. Det var liksom en bonus att lyckas fånga en lake som man kunde beundra innan den fick återgå till sitt liv i skymundan.

Lakmete_5040

Livet i skymundan är en lott som vår enda sötvattenstorkfisk antagligen är ganska nöjd med och som därför också omhöljt fisken med mystik. Laken togs och tas nästan uteslutande på vintern med mer eller mindre sportsliga metoder. Ta t.ex. klubbning eller dövning som innebär att man vid den första tunna vinterisen smyger sig på en solande lake som ofta står alldeles under isen och sedan tjongar på den med en stor träklubba eller stör, med risk att själv drutta i. Sen får man skynda sig att slå hål, om det inte redan gått hål, på isen och ta upp laken. Jag har provat detta förvisso mycket spännande "fiske" men aldrig lyckats med bedriften att komma tillräckligt nära för att fälla det avgörand slaget. Metod nummer två som brukligen görs vintertid är pimpling eller ismete och då mestadels i slutet av januari till mitten av februari när lakel leker och samlas i större antal på lekplatserna. Sen har vi den gamla klassikern lakstrut som är en slags isryssja som man ocksåp tar lake i under leken. En väldigt tveksam metod som allt nätfiske.

Jag har som sagt funderat på just lake som sportfisk och att det banne mig måste gå att få den på mer traditionellt fiske i öppet vatten. Bottenmete med död eller levande betesfisk borde ju fungera. Varför har detta aldrig dokumenterats eller snackats om?
Jag började med att kolla runt lite på olika forum om detta ooch fick efter mycket om och men tips om att det går aldeles utmärkt och dessutom är ett spännande fiske att utöva.

ÄNTLIGEN!

För ett par veckor sedan i slutet på oktober drog jag ner till älvviken på mitt vanliga metställe för att dra lite mört och löja. En mycket gråmulen dag som inte bjöd på mycket annat än just grått och kallt väder, inte en fisk och inte ett vak blev det trots mäskning. ingen förmäskning dock. Sagt och gjort jag beställde en mjärde med garnnät och så i tisdags kom den. Tjoho gamla barndomskänslor flashade på mig och gav minnesbilder från när man på 70-talet ofta fiskade med mjärde efter mört, sarv och id i Norra Barken. Osportsligt är det förvisso men i detta fall så gagnar det ett annat fiske och man skadar ju fisken än mindre än om man metar den så det kändes bara spännande att på onsdagen gå och vittja den.

2 stora feta mörtar i hektosklassen blev det, fullt tillräckligt för att jag äntligen skulle kunna testa lakmete.

Jag ringde en fiskekompis, Mats Hindén, som gärna ville med och se hur det skulle lyckas. Jag skulle byta ut mina fetmörtar mot några mindre ur hans keepnet sumpning. Då vi kom fram till hans keepnet var 90& av alla mörtar döda! Mats blev bestört och visst är det mräkligt att de dött när de legat i älven i bara tre dygn. Det blev inget byte, jag tog några döingar med mig för att mäska med sen for vi till Handbacken för att rigga upp och börja fisket.

Riggen fick helt enkelt bli en vanlig karprigg med hair-rig vid kroken, en Kamasan B983 i storlek 2 som krok och ett 30g droppsänke som ankare upphängt med gummiband och fästat vid ett sänkes-clip. På rullen satt en 0,35 monolina och spöt var mitt karpspö och karprulle. 

Lakmete_5042luminLakmete_5042normal35Lakmete_5042normalexpLakmete_5042stralljus

Först hackade jag några mörtar i mindre bitar och mäskade ut, därefter riggade jag på en mörtfilé och kastade ut. Nu var det bara att vänta och hoppas...

Tiden gick och jag gjorde en omkastning för att kolla att betet satt kvar, det gjorde det som tur var. Efter ca 3 timmars fiske i månskenet gav jag upp och vevade in tacklet som fortfarande var orört. 

Första lakpasset blev en nolla men det kommer fler och det vore väl f-n om det inte skulle gå att lura någon av nattens riddare ur det mörka kalla vattnet.

Skitfiske!