Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

vulgata1
Ephemera Vulgata eller Stor Sjösandslända parkerad på min flytring.

Då var det dags igen...

Fiske såklart men flugfiske inte lika självklart längre... Men nu måste man nu är det tidpunkten på året som de flesta inte har en aning om inte ens vanliga fiskare verkar känan till detta fenomen. Kanske inte ens flugfiskare... jo flugfiskare måste veta att när sommaren på allvar precis startat och på våra breddgrader skolan precis har slutat så är det dags för VULGATAKLÄCKNING!

Dagen med stort D för fisketokar.

Lördagen den 9 juni

Jag hade som vanligt kollat läget med Göran "Met-Jocke" Gustafsson som förutom att själv fått en sik på 2,3 kg den 7/6 nu även rapporterade att i går (fredagen den 8/6) hade dom varit ett gäng uppe vid sjön och haft riktigt bra fiske efter såväl öring som sik.

Nu var det alltså dags för lite flugfiske igen. 

Jag packade ihop flytring och fiskegrejer i bilen och åkte mot Närsen runt 19.00. Väl framme vid sjön så packade jag upp flytringen och pumpade i den och nu skulle det fiskas. De andra var redan på plats ute på sjön. Men vad... f*n jag har glömt spöt!!! Helt sjukt det var bara att åka hem och hämta, tur nog bara 5-6 minuter bort. En kvart senare var Göran inne vid land och hämtade mig med bryggan så jag tog med lfytringen och allt och följde med ut på sjön.

Göran berättade att det varit riktigt bra fiske hela dagen och att nu kunde racet varat förbi redan om vi hade otur. Typiskt, skulle jag missa igen?

Men den här gången var det ingen risk sländorna var överallt och fisken gick runt som trålare och mumsade på överflödet och ibland kastade dom sig upp hela i luften som delfiner i rena glädjesprång.

Calle Fältsjö en gammal kompis från Ludvika var där med en kompis från Hällefors och så Göran och jag. Jag gled i min flytring och hade en stor Vulgata imitation på och kastade ut. Calle fick fisk på fisk och Göran likaså liksom Hälleforsaren som hade fått runt 15st redan under dagen. Hade tydligen varit ett rejält race tidigare på eftermiddagen. Jag bytte flyga efter ett tag till en kläckare, ett vak 15m bort och flugan på plats, nu en virvel och flugan var borta mothugg och kraftigt motstånd, öring krokad, äntligen... 10s senare blev det slak lina. Kroken uträtad! Det var en fin fisk men jag gick utan och trots att de andra drog fisk på fisk och till slut hade runt 30-talet fiskar landade tillsammans, Calle och Hälleforsaren så fick jag ingenting mer. Missade några mothugg och såg fisk hela tiden.

Flugfiske är kul men svårt det visade sig inte minst denna magiska vulgatakväll.

Här är lite bilder och en filmsnutt från kvällen.

Skitfiske!