Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

2012-06-18 Mäskkampanjen

Dags för första riktiga braxmetet. Provade på en liten vända med förmäskning i början på maj det var trögt och gav en landad braxen och en abborre..

Nu är det midsommartider och fint väder efter en period av ostadigt väder, kan det bli bättre?

Jag har byggt en brygga vid "mitt" braxenställe nere vid älven vilket avsevärt förenklar allt runt fisket, inga vadare stående i gyttjevatten upp till låren och man kommer ut en bit så man behöver egentligen inte röja swim heller eftersom man kommer ut parallellt med näckrosbältet och dyfräkenvassen, bara att ladda mäskbössan och mata ut med andra ord.

Började måndagens förmäskning med en blandning av Braxkung och fodermajs som jag blötlagt och kokat i 3-4 dagar, kokat en timme resten blötläggning ;) inte tvärtom.... Gjorde i ordning ca 4 kg och mäskade ut.

Dagen eftter den 19/6 msäakde jag med samma recept men med lite hallonessens iblandat eftersom brallorna älskar sötsaker, har egen erfarenhet av detta också, en klassiker är sötlimpa som Skogaholme eller Gylle som man smular sönder och blandar i hackad mask i sen är det bara att blanda i lagom med vatten så man kan göra fina mäknbollar och mäska ut. Meta sen med mask och du har garanterat braxen på stället.

 

Den 20 juni - Dagen D näst ljusaste dagen på året

Nu gjorde jag i ordning en liet större sats och blandade även i scopexmjöl. Packade utrustningen och mäskade ut, sen är det bara att göra i ordning spö och tackel samt keepnet och håv och kasta ut.

Använder ett quivertop-spö för bottenmete och agnar fförst med scopexdopad jättemajs, det ger inget bra resultat, dåligt intresse där nere...

Testar med hallondopad majs, nu börjar dom nafsa lite och testar att gå ner från 2-3 korn till endast ett korn occh då äntligen sitter första krokad.

Efter n¨gra minuter med en stor braxen på som jag endast skymtat i ytan drar den av linan efter att ha varit in bland näckrosorna och bökat ett par tre gånger, attans, den var stor...

Nytt tackel på och nu testar jag med 3 fejkmaggots och en bllodwork, alla fejkbeten och nu sitter första ganska omgående. Med jämna mellanrum krokar jag nya braxnar och tappar några stycken och en till drar av linan, hmm är linan klen måntro? 0,20 nylon, Abulon Top kanske inte är optimalt med näckrosor och vass som ytterligare motståndare förutom braxnar som alltid drar mot vegetationen. Men lite sport ska det ju vara också.

Testar majs igen men inget slår fejkbloodworm, det funkar lika bra som hederlig mask!

Total dominans av braxen är det, inte en annan fisk landad och säkert inte en annan art på platsen heller, brukar ju kunna ge en och annan storid men inte idag, satsade i och för sig helt på braxen ikväll och det gav resultat av 8st landade och ungefär lika många tappade, helt ok för att vara första passet.

En liten incident som hände var förresten när jag skulle håva en liten halvkilos braxen så släppte våven från håvskaftet och det var limfogen som håller gängan för håvfästet på skaftet som släppte, klena grejer som man måste kolla då och då, på med nytt epoxy borde göra susen, blir lite jobbigt utan håv närm an ska landa braxen.

Har inga bilder från denna afton men väl en liten film så håll tillgodo och skitfiske på er!