Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Harr chaparall och öring mayhem i Fänforsen

micke span
På span utöver forsen. midsommarljuset är magiskt precis som fisket vid rätt förhållanden. Foto: Micke Linder.

micke fiskar micke fiskar2 micke vadar

En gammal polare från Kolsva hade kommit på besök med sin son Felix. Micke Linder har fiskat fluga sedan 80-talet och dragit mängder med grov harr. Han har dessutom specialiserat sig på flugfiske efter så exotoska arter som asp och gös.

Runt kl 12.00 mötte vi upp vid Fänforsens restaurang och åkte sen till Forsensidan av Fänforsen. För att vara midsommar var det ovanligt kallt men halvklart väder, ibland kom det skapliga vindbyar så det var definitivt inget mysväder att fiska fluga i. 

linus felix
Micke Linder och Felix Strandh laddade för forsfiske. Foto: Micke Bergman.

Vattennivån i älven hade gått ner till perfekta nivåer så det fanns definitivt många fina ställen att fiska av när vi kom fram. Felix, Mickes son, har aldrig fått en harr så han var såklart förväntansfull, minns själv hur det var när jag tog min första harr på ganska precis samma plats som vi nu skulle börja fiska på.

Jag talade om var dom hade bäst chanser och klöste själv över stenarna till en plats som jag själv gillar skarpt. Hade valt en muddler med gulvit svans och guldskalle men efter några kast kändes den sval så jag bytte till en svart muddler med kopparkropp och grå skalle. Gjorde sen några kast och pang så small det på en skaplig fisk, kändes först som en öring men så kom seglet upp i karakteristiska harrkrumbukter i ytan.
-Wow, det är alltid lika kul med fin harr på kroken! Inga problem med drillningen blev det heller, den satt perfekt i mungipan.

Midsommardagsfiske harr1b Midsommardagsfiske harr1

Jag lämnade platsen till Felix och vadade ut ett steg längre i forsen och nästa kast där jag lät samma muddler driva ner bakom en sten small det på igen men den släppte efter några spännande sekunders drilling. Micke hade också fått fisk, en liten inhemsk öring hade huggit och gett en bra ettri fight. Jag fortsatte nöta med ytterligare några kast och så till slut smalll det på en jättegrann liten öring som gav en väldigt bra kamp. Den gick ner bakom en sten och verkade gå förlorad men jag släppte då ut lina och lyckades lirka fram öringen och kunde sen efter lite ytterligare drillning håva den lilla skönheten.

Midsommardagsfiske oring1b Midsommardagsfiske oring1

Sen gick vi lite nedåt dör Felix gick ut över sidströmmen för att testa en fin sträcka och där fick han äntligen sin första harr.

Midsommardagsfiske harr2

Därefter fortsatte vi neråt till nästa pool, där kunde Micke drilla både en fin harr och en öring och krokade ytterligare en som Felix fick drilla och ta upp och släppa tillbaka. Jag hade flera påslag nedanför samma pool men dom ville inte med hela vägen. Spänningen var det definitivt inget fel på och fiskens huggvillighet var ju riktigt bra.

Midsommardagsfiske Felix

 

felix fiskar felix drill felix lilloring

Jag gick ut så långt det gick och fortsatte och hade ytterligare nafsningar men inget rejält hugg. Så till slut kunde jag i all fall drilla ytterligare en fisk. En lite ovanligare invånare så långt upp i forsen fick se sig överlistad.
En randig krigare hade lurats av muddlern.

forsborre

Sen packade vi ihop och tog bilarna ner till slutet av forsen där jag och Felix först kammade helt noll. Micke däremot fick flera harrar längst ner i sista virvlarna i forsen. Jag hade tänkt ge upp men satte på en Klinkhamer och hade fera påslag av sym det såg ut småharr. Hade en på för en kort stund som verkade lite större. Sen drillade Micke ytterligare en harr som var av helt ok kaliber.

linus harr linus harr2 linus fiskar 

Därefter fick Felix sin andra harr för dagen. Både Micke och Felix verkade vara nöjda med fisket och vem skulle inte det om man varit i Mickes kläder, hur många harrar och öringar han lurade dagen till ära har jag inte hållit koll på men 10 fiskar var det i alla fall.

Efter jag åkt hem fortsatte Micke och Felix med ytterligare en tur längst upp i forsen och Felix lyckades då lura en fin öring på runt kilot. Sen fortsatte dom på andra sidan Fänforsen vid Slihälla och fick där ytterligare två öringar och tappade ett par till.

virvel

felix oring oring felix
Skitfiske