Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Det är väldigt sällan man får uppleva det optimala fisket vad det gäller kläckningar,väder,vatten föring o.s.v !! Fick en vink om att det vakat öring i Bästen och med det väder som rådde här hemma så var det inte så mycket att tveka över , åkte iväg i solsken och vindstilla på eftermiddagen och mötte regnet på väg genom skogen och kom fram till en sjö som låg spegelblank och inbjudande :)Sjösatte min leriga kajak och tacklade spöna då började det regna igen samt åska :( Satt under ett träd och inväntade uppehåll i ca.40 minuter och när det äntligen gav sig och när sjön åter lade sig spegelblank gled jag ut i viken och fick se ett antal öringar gå och "sippa" i ytan , hann inte mer än fram till dom innan det åter började fläkta lite igen :( men skam den som ger sig , halva viken låg fortfarande blank och där såg jag oxå fisk !! Väl framme och inom kast avstånd la jag ut min svarta super puppa stl.16 med svart cdc hackel och såg öringen närma sig metodiskt plockande i ytfilmen och slurp den sög i sig den :) ingen bjässe direkt men tagen på torrfluga iaf och strax därefter tappade jag ännu en innan vinden ödelade fisket helt , det blev en kort och intensiv period men jag höll ut i ett par timmar med vita fingrar och kalla tår och ser fram emot nästa möte med öringarna och då……… är det optimalt…. kanske ;) 

Det blev drygt 4 timmars fiske och denna gång i en frisk NV vind , mestadels i den västra delen av sjön där vinden stundtals inte var allt för stark ! Fisk ??? Nej , endast några dragningar i streamen av vilka några såg ut som från abborre. Såg faktiskt ett vak i vågskvalpet framför kajaken , ett riktigt "sländ plask" faktiskt :) men där det var spegelblankt fanns det lite fjädermyggor men ingen fisk som åt ! Kallt var det oxå , fingrarna blev lite stela men med fleece underställ härdade jag ut ändå , nu får  vi hoppas på lite värme inför nästa sväng och var den blir av får vi se !

 


å har jag gjort premiär i Bästen oxå ! Trodde att jag skulle komma till en spegelblank sjö men där gick jag på en nit :( Det var ingen hård vind direkt men den räckte för att börja fiska med streamer  (gul montana) , paddlade till bortre änden av sjön , ca.2 km. när jag fick ett påslag men den släppte nästan direkt ! Det var lite folk i den änden och fiskade , både från land och i båt. Kastflöte och räka var melodin verkade det som för jag såg 3 öringar bärgas innan jag till slut fick fick en jag oxå , ingen monster fisk direkt men årets första iaf :D Sen såg jag faktiskt lite öring som vakade oxå , så det blev att prova lite torrfluga men utan  vinst ! Jag bytte till min montana igen , använde en sinktip lina med ett blyhagel på tafsen drygt 1 m. ovanför flugan och nästan på samma ställe fick jag hugg igen !! Denna gång kände jag att det var en större fisk , fick in den till kajaken och såg att den var runt 1 kg. minst , fina färger , mörkbrun buk , sträckte mig efter håven när den vinkade adjö med knyck och försvann i djupet :) Den dagen är försvunnen då man svor över tappade fisk , nu är det bara att anse sig besegrad och kasta sig över nästa byte !! En fin dag blev det iaf och nästa gång tror jag att det blir nån på torrfluga :)

IMG 2776

IMG 2777

 

Då har jag provat fiskelyckan i Långsjön för första gången i år. +8 grader i luften och säkerligen inte varmare i vattnet , svag vind och stundtals vindstilla på vissa ställen. Det blev 2 varv runt sjön med en Montana släpandes  efter kajaken , svart första varvet och en gul på sista rundan men inte ett hugg :( Såg lite fjädermyggor på ytan men ingen fisk som var aktiv , säkerligen för kallt i vattnet än ! Vi får hoppas på lite värme framöver så ska jag prova Bästen nästa gång :)

 

 Vilken fin kväll det blev... paddlade runt i ca. 3 timmar med streamer ! Såg inte ett vak men inte så konstigt kanske när det inte finns några insekter på ytan ! Fick 2 st abborrar på en Wolly Bugger och funderar över varför inte öringen nappar ? Denna sommar har verkligen varit helt kass vad gäller sjöfiske efter öring men vi får se vad hösten har i sitt sköte .

DSC00001