Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Det är väldigt sällan man får uppleva det optimala fisket vad det gäller kläckningar,väder,vatten föring o.s.v !! Fick en vink om att det vakat öring i Bästen och med det väder som rådde här hemma så var det inte så mycket att tveka över , åkte iväg i solsken och vindstilla på eftermiddagen och mötte regnet på väg genom skogen och kom fram till en sjö som låg spegelblank och inbjudande :)Sjösatte min leriga kajak och tacklade spöna då började det regna igen samt åska :( Satt under ett träd och inväntade uppehåll i ca.40 minuter och när det äntligen gav sig och när sjön åter lade sig spegelblank gled jag ut i viken och fick se ett antal öringar gå och "sippa" i ytan , hann inte mer än fram till dom innan det åter började fläkta lite igen :( men skam den som ger sig , halva viken låg fortfarande blank och där såg jag oxå fisk !! Väl framme och inom kast avstånd la jag ut min svarta super puppa stl.16 med svart cdc hackel och såg öringen närma sig metodiskt plockande i ytfilmen och slurp den sög i sig den :) ingen bjässe direkt men tagen på torrfluga iaf och strax därefter tappade jag ännu en innan vinden ödelade fisket helt , det blev en kort och intensiv period men jag höll ut i ett par timmar med vita fingrar och kalla tår och ser fram emot nästa möte med öringarna och då……… är det optimalt…. kanske ;) 

Det blev drygt 4 timmars fiske och denna gång i en frisk NV vind , mestadels i den västra delen av sjön där vinden stundtals inte var allt för stark ! Fisk ??? Nej , endast några dragningar i streamen av vilka några såg ut som från abborre. Såg faktiskt ett vak i vågskvalpet framför kajaken , ett riktigt "sländ plask" faktiskt :) men där det var spegelblankt fanns det lite fjädermyggor men ingen fisk som åt ! Kallt var det oxå , fingrarna blev lite stela men med fleece underställ härdade jag ut ändå , nu får  vi hoppas på lite värme inför nästa sväng och var den blir av får vi se !

 


å har jag gjort premiär i Bästen oxå ! Trodde att jag skulle komma till en spegelblank sjö men där gick jag på en nit :( Det var ingen hård vind direkt men den räckte för att börja fiska med streamer  (gul montana) , paddlade till bortre änden av sjön , ca.2 km. när jag fick ett påslag men den släppte nästan direkt ! Det var lite folk i den änden och fiskade , både från land och i båt. Kastflöte och räka var melodin verkade det som för jag såg 3 öringar bärgas innan jag till slut fick fick en jag oxå , ingen monster fisk direkt men årets första iaf :D Sen såg jag faktiskt lite öring som vakade oxå , så det blev att prova lite torrfluga men utan  vinst ! Jag bytte till min montana igen , använde en sinktip lina med ett blyhagel på tafsen drygt 1 m. ovanför flugan och nästan på samma ställe fick jag hugg igen !! Denna gång kände jag att det var en större fisk , fick in den till kajaken och såg att den var runt 1 kg. minst , fina färger , mörkbrun buk , sträckte mig efter håven när den vinkade adjö med knyck och försvann i djupet :) Den dagen är försvunnen då man svor över tappade fisk , nu är det bara att anse sig besegrad och kasta sig över nästa byte !! En fin dag blev det iaf och nästa gång tror jag att det blir nån på torrfluga :)

IMG 2776

IMG 2777

 

Då har jag provat fiskelyckan i Långsjön för första gången i år. +8 grader i luften och säkerligen inte varmare i vattnet , svag vind och stundtals vindstilla på vissa ställen. Det blev 2 varv runt sjön med en Montana släpandes  efter kajaken , svart första varvet och en gul på sista rundan men inte ett hugg :( Såg lite fjädermyggor på ytan men ingen fisk som var aktiv , säkerligen för kallt i vattnet än ! Vi får hoppas på lite värme framöver så ska jag prova Bästen nästa gång :)

 

 En försenad rapport från en fin tur i Närsen nu på höstkanten :) Det började blåsigt men mojnade snabbt av och hela sjön la sig spegelblank , efter endast 10 minuters fiske small det på Peters montana men innan han hunnit göra motryck så hade öringen hoppat sig loss !! Vi paddlade vidare bort mot sjöns utlopp och fick några stycken abborrar på vägen dit , jag fiskade lite torrfluga i utloppet men utan resultat. Medans Peter denna gång lyckades bärga en öring på sin streamer :D Vi fortsatte vår färd med flugorna ute efter kajaken , jag hade en wolly bugger på min sink tip lina och efter en stund böjde mitt spö sig sakta och jag trodde jag fastnat..... tog tag i spöt och kände några tunga knyck , gjorde mothugg och fick en slapp lina till svar :( svor lite men paddlade vidare utan att kolla om flugan var kvar !!! Vilket jag senare ( efter ca.20 minuters fiske ) insåg att nåt var fel när jag borde fastnat i näckrosblad , måste alltså varit en gädda som tog den !! Någon mer fisk blev det inte men en fin avslutning på säsongen iaf :)

IMG_2706

IMG_2709

IMG_2710

 

Vilken fin kväll det blev... paddlade runt i ca. 3 timmar med streamer ! Såg inte ett vak men inte så konstigt kanske när det inte finns några insekter på ytan ! Fick 2 st abborrar på en Wolly Bugger och funderar över varför inte öringen nappar ? Denna sommar har verkligen varit helt kass vad gäller sjöfiske efter öring men vi får se vad hösten har i sitt sköte .

DSC00001

 

Idag blev det en premiär tur i Närsen med den nya kajaken Smile Ganska blåsigt så det blev mest att paddla omkring med sjunklina och montana , resultatet blev 5 st. abborrar + 1 på torrfluga Laughing 4 timmars fiske där det stundtals blev vindstilla och och man kunde se en hel del Vulgata kläcka men perioderna var väldigt korta , mellan 5-10 minuter högst ! Såg inte en öring vaka , de enda som kalasade var abborrar och fåglar Smile Nu till kajaken.... det var stor skillnad att sitta så högt , underlättade definitivt kastningen men paddlingen kändes lite svårare , sen sitter man ju "öppet"..... i den gamla var man skyddad från vinden och nu gäller det nog att klä sig på ett annat sätt ! Men stadigare är den och mycket lättare att komma i och ur men svårare att få opp på bilen dock , men man får gå lite på gym Wink 

 

IMG_2458

IMG_2460

 

 IMG_2461


 

 

Vilken fin kväll vi fick igår jag och Peter :) En vind som mojnade av och gav en spegel blank sjö vid 20-tiden , efter att ha paddlat runt med streamer i ett par timmar trodde man att "nu jävlar blir det race på torrfluga" ! Såg stim som gick vid ytan och jagade , troligen abborre :/ Vid halv tio tiden såg vi vak i bortre viken och paddlade dit , när vi kom fram kläckte det en hel del Vulgata men någon vakfest blev det aldrig !! Trots massor av sländor och spent på ytan så hände nästan ingenting ?? Dom enda som kalasade var abborrarna :( Nu börjar man faktiskt fundera hur det är ställt med årets försommar fiske av öring ? Inte en enda på 8 försök i Långsjön , 3 försök i Närsen och 3 turer i Bästen där jag fått 1 öring och sett mest vak men det var i maj ! I fjol var det bästa tiden nu..... är det för varmt i vattnet ? Har den tidiga värmen i april & maj förstört det så normalt bra fisket för oss ?? Att abborren är riktigt på hugget redan kan peka på varmt vatten och det vet vi ju att öring inte är förtjust i.... Jag fick en sån igår medans Peter krokade "något" på streaking caddis men inte hann med när den rusade mot kajaken , stunden efter blev det en mört på torrfluga för honom och vi gav opp vid 23-tiden ! Men inte för i år förstås ;)

IMG_2465

IMG_2468

IMG_2469