Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Tänkte bara berätta om en erfarenhet som tyvärr inte blev den bästa men däremot en nyttig sådan...

Köpte för någon vecka sedan fodermajs på Granngården. Blötlade den i ett dygn och kokade den sedan ca 30 min. Den fick sedan ligga ytterligare 2 dygn tills den började jäsa lite.

Med fodermajs kan man antingen göra som jag beskriver ovan eller blötlägga tre veckor tills den jäst rejält och börjat lukta vedervärdigt. Ska då vara suvverän för såväl braxen som karp och sutare.

Jag valde alltså den mildare snabba varianten och fick ca 7 kg majs. Förmäskade den 6 juli med lite kvarblivem braxmäsk modell jättesöt och väldoftande tillsammans med ett par kilo fodermajs.

Den 7 juli - metdags med snöpligt slut

Var på plats på en tidsmässigt idealisk tidpunkt och vädret var suvveränt efter 3 dagars riktigt var väder, med andra ord braxenpanka vankas. Mäskade med ca 3kg fodermajs och 1 kg av samma braxen mäsk som gårdagen + öringpellets.

Riggade upp och skulle sedan agna med fodermajs. Den visade sig vara alldeles för hård för att kunna sättas på kroken på ett vettigt sätt. Snacka om snöpligt efter allt mäsk som kastats ut. Jag försökte agna på på alla möjliga sätt men eftersom jag helller endast hade ett parti gamla "skitkrokar" att tillgå eftersom mina ordinarie krokar glömts vid en karpexpedition dagen innan så blev det heller inte bättre. Jag fick helt enkelt stå och se hur spötoppen på mitt TRex Carpfeeder 13" spö rörde sig men krokningarna gick tji varenda gång... Majsens fell!!! Min fiskekompis Mika hade mask och satsade bara på "hederligt" abborrmete. Fick några pyttesmå kompostmaskar av honom som räckte till två agningar och gav såklart även två braxen. Tydligare bevis än så behövs inte. Napp hela tiden men hård majs gjorde krokning omöjlig.

Slutsats:
Använd gärna fodermajs som attraktor i mäsket, det är billigt och man kan mäska mycket så et blir mycket fisk på mäskplatsen. Men agna sedan med vanlig köpmajs eller se till att antingen koka fodermajsen längre eller låt den stå i vatten ännu längre så den blir tillräckligt mjuk. Då kommer ni garanterat lyckas. Ha dessutom gärna mask med er i fin storlek, modell dagg eller stor lövmask så kan ni inte misslyckas.

Nästa gång blir det mycket fisk...

Skitfiske!