Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Då var det dags igen för en liten braxskröna...

Hade förberett 10 liter fodermajs och förmäskat med 1kg majs och lite braxmagic med öringpellets den 14/7 och den 16/7 med ungefär samma mängd.

2011-07-17 Dagen B

Vid 19-tiden packade jag ihop hol-all bagen med ett botenmetespö och ett nytt matchspö med rulle och 0,18 lina. Bestämde mig för att satsa på kastflötemetning med wagglerflöte och testa nya grejerna. Vädret var perfekt med lite regn och vindstilla. Mäskade ut en rejäl portion med ungefär dubbla mängden mäsk som också blev lite ny blandning kvällen till ära. Braxenpanka med fodermajs och öringpellets blandat med vätskan som jäst på riktigt bra och började lukta mäsk i dubbel bemärkelse. För den som inte vet så gillar ju karpfiskar sprit! Det är inget skämt alkohol som attraktor är ibland grymt effektivt.

Som bete hade jag den här kvällen förberett mig bättre och satsat på konserverad majs och dessutom ett ganska stort antal fina kompostmaskar.

Jag höll precis på att loda djupet när en braxen rullade precis bredvid flötet, det såg ut som om den kollade in läget och morsade på mig. Inte varje kväll man ser detta och det var en rejäl moralhöjare, det kan ni haja!

Satsade först på enbart ett par majskorn som agn men ingenting hände... spöt fungerade förresten fantastiskt fint, underbart att kasta med och rullen var lika skön den. Bägge grejerna billiga Jaxxon prylar, har man ingen fet pluska så är det värt att satsa lite billigare om man vill prova nåt nytt. Hade en gång i tiden ett ABU matchspö med en ABU 501 matchrulle men det blev bara ett par vändor med dom grejerna eftersom långspö var det enda jag ville pyssla med på den tiden. Nu är det däremot en helt annan femma. Kastmete ger mycket längre räckvidd och en kanonkänsla när man drillar.

Agnade nu på med ett par majskorn och mask.... Kastar ut väntar... flötet ställer sig tillrätta och rör sig lite i sidled och sen under, mothugg nu, pang... fighten är igång. Efter några minuter har jag första fisken i håven, en id på dryga halvkilot! Det är typiskt att det blir en eller ett par idar innan braxen kommer igång, sen brukar braxen ta över helt. Agnade på samma recept igen och knappt hade jag fått i grejerna förrän nästa påslag, en brax.

19 gånger till landade jag braxen och tappade även några däribland en riktig feting. Annars var det mest småbraxen och upp till kilot men vilken huggsexa!
20 braxen och en id är inget dåligt resultat för min del, faktum är PB på braxen under samma pass. Had edet inte blivit beckmörkt och blåsigt hade jag lätt landat 10 till så förmäskning ger definitivt resultat.

Här är ett par bilder från fiskafänget med ett gäng övernattade leriga brallor och en id. Alla simmar nu runt i älven i väntan på nästa batalj.