Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

2011-08-07 - Förmäskning

Efter misslyckade sutarpass och även ett första resultatlöst karppass var det dags att återupprätta självförtroendet igen.

Jag hade en hel del injäst fodermajs, pellets och braxenpanka kvar sedan förut dessutom maggots och ett juste maskställe, så nu kunde ingenting gå fel.

Den värsta sommarvärmen har gett sig och jag förmäskar åter igen ut på "mitt" swim med fodermajs från båten, sanslöst lyxigt och precist.

2011-08-09 - Dags för mete

Dagen D blev en dag försenad men jag tror inte att det egentligen spelar någon roll, fisken vet att swimet är en plats det finns mat på och jag skulle tippa på att dom har sina kvällsronder inställda på just den platsen i sökandet efter ett lätt mål mat.

Vid 19-tiden var jag på plats och mäskade ut med hela paktetet, ca 3 kg braxenpanka, 5kg fodermajs och 1 kg pellets som jag blandade och dessutom tillsatte ett hundratal maggots som extra krydda.

Jag hade förberett bottenmete tacklet med glidande sänke för antingen feeder eller vanligt päronsänke och var snabbt på plats med betet, 3 majskorn och hade kvällen till ära riggat upp napplarmet också. Nu var det dags att fixa matchmete spöt så jag satte på flöte och en 6:ans Kamasan B980 krok samt blyade på för att få perfekt avvägning på flötet. Lodade djupet och sedan var det dags att sätta på ett majskorn och 3 maggots.

Kastade ut och sen dröjde det inte längre än några minuter förrän första nappet, snabbt på med flötet under, mört! En ganska fin mört på något hekto blev första fisken. Har faktiskt hittills inte fått en mört på detta brax-swim men har heller aldrig använt maggots tidigare vilket alltid är en mörtmagnet.

Fortsatte att dra en halvskaplig id bå bottenmetespöt (se filmen här på drillningen genom att klicka på bilden).

Fortsatte sedan att dra några braxen och id och mört med matchspöt, sedan blev det mastodonttrassel då jag under drillning av en braxen inte lyckades parera fisken från att gå in i bottenmetestacklet. Det blev trasselutredning som till slut blev övermäktig och resulterade i linkapning och en blodknut för att kunna spara lite tid med att tackla om. Några minuter senare hugger en stor fet braxen på matchspöt och kör fast i vegetationen så jag förlorar tacklet, flötet är dock kvar där ute...

Tacklar om och kastar ut och lyckas få tag på det gamla tacklet och sedan fortsätter kvällen i samma anda som innan med några braxen och ytterligare en liten idunge och en fismört.

Här är en bild på några av fiskarna (de som jag avlivade för att ge bort som kräftbete).

Skitmete!