Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

2011-06-29

Får äntligen tummen ur och pckar ihop lite Idkung, öringpellets och tar med lien och sätter på mig andasvadarna för att röja lite i "mitt" swim nere vid älven.

Tyra följer med eftersom jag lovar att vi ska åka ut med båten också och dessutom prova kasta efter lite abborre som katten kan få.

Röjer undan lite dyfräken och näckrosor så swimet får en fin passage utåt fjärden. Sen åker vi ut med ekan och mäskar ut lite förmäskning. Nu är man rejält taggad för en batalj med storbraxen och id imorgon kväll.

Fisket efter abborre med drop-shop blir helt resultatlöst...

2011-06-30 Mete med mygg och knott...

Kommer till swimet ganska sen och har mäskat ut med en blandning av Idkung + pellets spetsat med ostessens.

Keepnetet är på plats och spöt riggas för bottenmete med ett paternostertackel. Mäskplatsen är ca 15-20 m ut från swimet. Vädret är ganska perfekt med så gott som helt vindstilla och ett och annnat lätt regn mellan sol och mulet. Jag agnar med majs som även det spetsats med den flytande ostessensen. Det dröjer en hel timme innan jag äntligen får lite livstecken från spötoppen. Några små ryckningar sen mothugg och ett tungt motstånd från botten. Det är en riktigt fin fisk och snart ser jag att det är en Id. Den drar och vältrar sig i ytan på klassiskt idmanér. När den kommer in till håven ser jag att den är riktigt fin. Klockan är 21.15 och en riktigt fin Id som första fisk det kunde startat sämre.

Jag kastar ut lite mer mäsk och agnar på mer majs, 3 korn känns som en bra mängd på kroken som är i storlek 6 med ögla. Bara att vänta och runt en kvart senare är det fisk på igen och jag krokar en mindre fisk den här gången, braxen. En liten panka på några hekto får göraa iden sällskap i keepnetet. Agnar på nytt och kastar ut på samma plats och några mminuter senare hugger det igen, alla livsteken gör att jag glömmer bort den otroligt frenetiskt plågsamma knotten och myggen. Självklart har jag glömt att ta med mig såväl myggjacka som mygghatten som jag köpt för några dagar sen. Hur som helst braxen numer två är överlistad och ligger snart i håven och får göra de andra två sällskap i keepnetet.

Klockan börjar bli runt 21.50 och knotthelvetet är så fantastiskt irriterande att jag håller på att bli tokig av att få lov at stå still i mina andasvadare med jackan ochhuvan så ihopdragen det bara går över kepsen. Det hjälper i alla fall att hålla nacken fri men inte ansiket. Kliar och river mig desperat i ansiktet och börjar lukta allt mer ostessens och idkung, fin fin parfym som dock inte avskräcker helvetesinsekterna i skymningsljuset.

Snart hugger det dock igen och jag befrias av en drillning av en lite större bralla den här gången. Fortfarande ganska medioker storlek men i alla fall runt halvkilot. Tre braxen och en id i keepnetet, kockan är runt 22.10. Ett och annat lätt regn gör plågan mindre eftersom de frenetiska attackerna då försvinner.

Ytterligare en kvart i insektsplågan är dags igen för braxen nummer fyra. Som ligger på runt samma vikt som den tredje. Sen dröjer det kanske 10 minuter efter en del smånapp tills nästa är krokad, en större den här gången, den sliter sig loss uppe i ytan, skit också... Men nu börkjar man få rejält blodad tand och vittring på storbraxen som gäckade mig förra året jag metade med långspöt på ungefär samma ställe. Den gången fick jag ju upp några små men några stora slet sig loss i ytan efter en del kamp.

Efter ca en kvart runt klockan 22.30 får jag rejält hugg och får kämpa en del med en riktigt fin fisk, den största för kvällen. Den vill absolut prompt dra iväg ut i näckrosbältena åt vänster men jag pressar så den aldrig kommer dit och till slut har jag braxenpankan i håven som börjar kännas trång. En bronsfärgad skönhet som betyder braxen nummer fem.

Jag fortsätter kämpa mot än värre insektsattacker och har några smånapp med känning på ett par utan att lyckas få in dom hela vägen och sen fastnar jag rejält och blir av med kroken. Dags att packa hem då klockan blivit 23.10 och mörkret blir mr och mer påfallande. Fiskarna får stanna i keepnetet över natten så väger jag iden och braxen då.

Jag är helnöjd med fisketuren som nästa gång kommer att bli med myggdräkt på och även insmörjning med myggmedel... En nog så viktig faktor för att lyclas bättre i den koncentrationskrävande konsten att bottenmeta brax och id.

Resultat efter vägning och frisläppning av samtliga som var i helt ok vigör blev följande:
5 st braxen med en toppvikt på 2,0 kg
1 st id 1.7 kg (trodde den var större...)

Här är lite bilder.