Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

CnR-debatten fortsätter. I detta fall vill "Fiskevän" att man skall tillåta maskmete i rinnande vatten pga tradition?! Debattören tycker också att man skall tillåta nätfiske i rinnande vatten av samma anledning.
Jag kan konstatera att argumentet inte håller och ur ett förvaltningsperspektiv är dom otroligt destruktiva för bestånden.
Om vi skall fiska pga tradition får vi räkna med att våra bestånd kommer att utarmas snabbt.
Den gamla traditionen med nät, not och mjärde har gjort att flera av våra bestånd har varit nära till utrotning.
Min far är uppväxt i en liten by utanför Arvidsjaur. Dom fiskade med nät, not och mjärde. Dom hade dock inget val, det handlade om överlevnad i deras fall. Detta var innan Åbyälven förstördes, innan älven grävdes sönder till förmån för vattenkraften.
Men, dom jagade och fiskade ur ett perspektiv, morgondagen. Detta fick jag lära mig tidig, man tar bara hem det man med 100 % säkerhet kommer att äta upp så att det även i morgon finns mat att hämta. Man skonar småfisken av samma anledning.
Farsan levde under en period innan våra rinnande vatten förstördes av vattenkraften och flottningen.
Idag är det andra förutsättningar. Bestånden är inte lika starka. Lekbottenarealen i älvarna har minskat markant och fisketrycket är högre pga. sportfiskets popularitet.
Då måste vi anpassa vår förvaltning utifrån dom förutsättningarna. I alla fall om vi vill kunna äta en fisk i morgon också.
Det finns en anledning till att vi har maskförbud i alla rinnande fjällvatten här uppe. Att ha maskförbud i rinnande är en klok förvaltningsåtgärd som skonar den juvenila fisken, dvs. den som skall växa upp för att leka.
När vi fiskar så måste vi fiska på räntan och inte på kapitalet. Först då få vi ett hållbart långsiktigt fiske.


Från Facebookinlägg av fiskeproffset Robert Westin, med mångårig erfarenhet av fiskeförvaltning och jobb som fiskeguide. Robert har även suttit i Sportfiskarnas förbundsstyrelse och jobbat som expert i sportfiskefrågor till f.d. jordbruksminister Eskil Erlandsson för Torneälven.