Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Helgen som var arrangerade vi den årliga mettävlingen i byn där jag bor; Bodarna. Mettävlingen är en av årets viktigaste händelser, och fungerar som ett kitt mellan byborna.

Det är fisket som är huvudgrejen, men de flesta kommer nog för att umgås. Vi har några sådana tillställningar per år. Sista april och mettävlingen är de största. Midsommar är störst av allt, men där handlar det mer om besökarna.

Vi bor inom några kilometer i den här lilla byn, men det är ändå folk som aldrig träffas och får tid att prata annat än på mettävlingen. Och två personer med varsitt metspö, ståendes bredvid varandra, hinner prata om mycket under de två timmar mettävlingen pågår. Det är mycket humor inblandat. Och allvar. I en liten by märks det tydligt om någon ryckts bort och inte står på det vanliga stället och drar brax.

Traditionen med mettävling går långt tillbaka i tiden. Så länge jag minns har den arrangerats i alla fall. Sedan några år tillbaka är jag en av arrangörerna, vilket innebär att jag inte hinner med att fiska. Om det fanns den minsta chans grusar jag den genom att filma och intervjua fiskarna, för att sedan klippa ihop en kort film. Mest tok blir det, men jag tycker de där filmerna dokumenterar evenemanget bra.

För mig är höjdpunkten i mettävlingssammanhang fortfarande när jag drog upp den där gäddan på några hekto och vann barnklassen. En röd leksaksbil blev priset.

Nedan bifogas senaste mettävlingsfilmen.