Rutilus rutilus
Den silverglänsande mörten har röda ögon och fenbaser (hos den snarlika sarven är ögat gult eller gulrött. Om andra skillnader se sarven). Kroppsformen varierar hos olika bestånd . Under lektiden har båda könen ett stort antal pärlliknande hudutskott (vårtor) på framförallt huvud och framkropp. De är kraftigast hos hanarna. Mörten blir vanligen ca 20 cm men kan nå 45 cm. Väger sällan mer än 0,5 kg, men vikt upp till 1,4 kg är känd i Sverige, i Finland 2,55 kg. Mörten kan bilda bastarder med sarv, brax, björkna och löja.
Utbredning:
I öster till östra Sibirien. I söder till Pyrenéerna. Alperna, Svarta havet och Kaspiska havet samt Kina.
Förekomst i Sverige:
Mörten är en av de vanligaste bland Sveriges sötvattensfiskar. Den finns över hela landet och längs Östkusten men överskrider blott undantagsvis 400 m höjd ö h. Den finns t ex i Blåsjön, Jämtland, på 434 m ö h och i Mörttjärn vid Tännäs, Härjedalen, på 752 m samt går undantagsvis upp i björkskogsbältet. I flera sjöar förekommer mörten med "uppströmsbestånd", dvs saknas i nedanför liggande sjöar.
Miljö:
Mörten är ej kräsen i fråga om miljö. Den lever i olika slags sjöar, älvar och åar samt i havets bräckvatten men föredrar grunda, vegetationsrika och uppvärmda vatten.
Mörten simmar i stim och synes dra omkring i skilda delar av en sjö. Om vintern går den ned på djupen, där den förblir aktiv. Ungefär samma uppförande som vid leken kan ibland enorma stim av mörtar demonstrera också om hösten och förvintern (t ex Snogeholmssjön, Skåne, 12/12-1944) men någon fortplantning sker då förmodligen icke. I en del sjöar visar mörten stora populationsväxlingar. Vid näringsintagandet simmar och betar mörten ofta med långsamma rörelser.
Föda:
Består mest av insektslarver men även av snäckor, kräftdjur och växter, t ex vattenpest, slinga, andmat och alger samt tidvis små fiskyngel. Lokalt kan växtdelar dominera dieten. I sjöar med ringa animalisk näring kan alger och detritus utgöra upp till 75% av födan. De betas från horisontella och vertikala underlag.
Sportfiske:
Tas på mete och är en populär metfisk bland sportmetare. Kan tas på det mesta och mask, maggots, bröd, deg, partikelbeten mm fungerar ofta bra. Mäskning ger alltid bättre resultat.
Svenskt sportfiskerekord:
1,726 kg, Högträsk, Lappland av Bo Bergdahl, Jokkmock på mask. 1998-06-06
Se förekomst i Gagnef-Mockfjärds Fvo
|
|