Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Jag minns min första fisk. Men jag är inte helt säker på ifall det var en abborre eller mört. Det var helt enkelt inte lika viktigt vad jag fiskat upp, som ATT jag fiskat upp. 

Det var från bryggan i Djurås, den sista bryggan innan Västerdalälven ingår förbund i Dalälven. Jag och farsan stod där med mitt nya fina röda teleskopmetspö, och jag hade en ful klumpig orange flytväst med visselpipa (som jag förbjöds blåsa i). Flytvästarna har utvecklats sedan dess, tack och lov. Jag minns att de där gamla var tjocka, alltid i vägen och att man fick lov att dra remmar runt benen på ett opraktiskt sätt.

Jag minns inga omständigheter som väder, om vi pratade om något far min och jag, eller ens vad för bete som satt på kroken. Jag minns inte flötet som sjönk och jag minns inte känslan av kämpande fisk på kroken. Men jag minns att jag ropade att jag fått fisk, och att jag var överlycklig. Farsan var förmodligen väldigt stolt.

Jag var bara fyra år gammal vid det där tillfället, vilket betyder att min fiskekarriär i år firar 30 år. Sedan dess finns det några milstolpar som jag vårdar ömt. Ingen av dem handlar egentligen om kampen med fisken, vilket säger en del om vilken typ av fiskare jag är. Jag kommer ihåg väder, vad som hände runt själva fisket och sådana saker. Fisket är en del av en helhetsupplevelse, där korvgrillning och diskussioner är lika viktiga som det meditativa betraktandet av flötet.

Min första gädda bör nämnas. På metspö under mettävlingen hemma i "Boan". En snipa på fyra hekto och sjätte plats. Minns bara att folk inte trodde på mig,och att det var roligt att visa upp fisken som bevis. Jag fick en röd leksaksbil som pris. Den hade jag sett ut i förväg, och dessutom talat om att jag skulle dra  en gädda för att vinna den. Här var jag sex år gammal. Resultatet publicerades i tidningen, och jag tror urklippet finns kvar än.

Helgen som var drog min treåriga dotter Alma sin första fisk. En liten mört. Om sanningen ska fram var det mer min än hennes förtjänst, men jag vill bjuda henne på den där upplevelsen. Den räcker i åtminstone 30 år framåt…