Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

granssjon

Namn Grånssjön
Sjö nummer N/A - Se KARTA
Fiskarter Gädda, abborre, mört och karp
Fiskekort Årskort eller allmänt fiskekort Gagnef-Mockfjärd
Särskilt karpfiskekort krävs för karpfiske.
Fisket  Enda karpvattnet i Gagnefs kommun.
Tips, övrigt  Väg från parkering till swim, här.

Fakta Grånssjön

Allmänt

En liten näringsrik sjö som omgärdas av lövskog, sjöns bägge ändar består av myrmark.
Vattnet är relativt klart trots att färgen på vattnet är blågrönt. Sjön tillhör de unika isgropssjöar som finns längs Österdalälven/Dalälven, allt vatten kommer ovanifrån och underifrån via källdrag. Längs strandkanten växer näckrosor, vattenliljor och gäddnate, det finns även ett par nedfallna träd i vattnet. Bottnen består uteslutande dybotten. Sjön är djup för sin storlek och djup på ner mot 13 meter ska finnas. Från strandkanten sluttar det snabbt nedåt mot 4-5 meter alldeles utanför vegetationsbältet ca 10 m ut.

I sjön finns det abborre, gädda, mört och karp. Angling och ismete förekommer under vintern. Pimpling efter abborre kan rekomenderas då provfisket visade att det finns större abborrar i sjön. Mörten är också av mycket fin kaliber och tas på mormyshka på vårisen och med diverse metetekniker under sommarhalvåret. Det finns två sämre vägar som leder till sjön och det finns risk att man kör fast om det regnat mycet och förutsättningarna därför är dåliga. Den rekommenderade vägen är att åka från sydsidan och parkera på östra sidan vid den gamla trädplantagen.

För att fiska karp krävs särskilt karpfiskekort och särskilda regler för detta, för mer information om karpfisket i Grånssjön besök Grånskarp karpfiske i Gagnefs hemsida.

Den sydvästra delen samt den nordvästra är de mest lättillgängliga delarna. Det går även utmärkt att fiska från myren på norra sidan.

 

Längd
max: 310 m
medel: ca 250-260 m

Bredd

max: 115m
medel: ca 100m

Omkrets: 740-750m

Yta: 0,03km2 = 3 hektar

Djup: 10-15 m.

Vattenvärden
Inga värden är uppmätta men med tanke på tillgången på abborre och mört i alla storlekar är det ju tecken på att såväl pH som syrehalten i sjön är mycket bra.

Fauna

Fiskarter: Mört, Abborre, Gädda, Karp och eventuelt ruda

View the embedded image gallery online at:
https://www.gagneffiske.se/index.php/granssjon#sigProIdddd844d8e1

Gå tillbaka till föregående sida