Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

2 September

Tog med mig flugspöt och satte på en minimuddler och vadade ut några meter i forsen. Så en liten hot spot och fick dit muddlern...pang påslag direkt mn bara några sekunder senare var den fri.
Fortsatte med minimuddlern och hade ytterligare påslag men inen landad. På med en E12 och fick då en lite harr på som jag utan dramatik drillade i och krokade av och återutsatte. Fortsatte att vada runt och hade ytterligre påslag på en Kolzer firefly men det blev bara påslag och kort drillning utan bärgad fisk.

Summering av första höstturen är att det är mycket liv i forsen och harren är het klart med på noterna.

Vattennivån lite högre än normalt men absolut inget som stör.

3 September

Idag tog jag med mig mitt Tenkara spö för första gången och valde stryket längst ner där det ofta brukar vara mycket harr, mest smått men också en och annan större.

Jag satte på en liten grågrön Klinkhammer med rödrosa topp/vinge i storlek 14 eller 16 och började låta flugan driva med strömmen. Längst ner innan driften slutar i strömmen är det en harr som hoppar. Jg lägger dit flugan, harren är med på noterna coh efter två försök sitter den där och drillas snabbt in med Tenkara spöt.


Tenkara är ungefär som att fiska fluga med långspö, mitt är 3,90 lång med lina ca 40 cm kortare och tafsspets på ca 40 cm på 0,16 mm.
Fortsätter men vanliga flugspöt för att komma längre ut men det är ingen fart på dom. Jag testar Tenkara spöt igen men inte heller nu är det något som händer. Jag bestämmer mig istället för att åka upp längre upp i forsen.
Tar med både Tenkara och vanliga klas 5 spöt. Testar Tenkara först och i första lilla poolen blir det 3 harrar runt 20 cm. Supereffektvt med Tenkara och helt ok men ändå inte samma känsla som med ett vanigt flugspö. Jag fortsätter upp till nästa pool och lägger ut klinkhammern med Tenkara spöt, woom en stor kluns till harr är upp och visar sig, en två gånger. Kör sen med vanliga spöt och testar lite olika flugor. Harren är upp på varje fluga och slår ilsket men tar aldrig.
Snacka om frustrerande men spännande såklart. Jag tar Tenkara spöt och går några meter ner i samma pool och har ytterligare påslag och tar en till helt ok harr på ca 25 cm.... men den stora är kvar till nästa gång...hoppas jag.
tenkara harr0903b 

tenkara harr0903

7 september

Under gårdagen var Micke och Felix från Kolsva upp och körde några timmar, dom fick sammanlagt mellan 35 och 40 harrar med ca 12-13 st runt 30 cm och en större som Felix fick. Felix tappade ytterligare en riktig pjäs mot slutet av kvällen. Kan ha varit en öring då det var skymning. Fantastiskt facit och två nöjda fiskare i alla fall.

Söndagen kom och nu var det min tur att släcka fiskeabstinensen med ett pass, tråkigt att inte kunna göra det med Micke och Felix men det blir mer turer. Jag bröjade längst upp och vadar över och ut längst upp mot forsnacken i stryket och ser snart en fisk stiga. Jag lägger ut min Klinkhammer som driver perfekt i gapet på fisken som inte är sen att replikera, den är riktigt fin en 35-40 cm säkert jag får in den nästan till håvavstånd när den sliter sig fri, ajj ajj. Det kändes riktigt irriterande...

Jag fortsätter testa lite muddler för att om möjligt lura en öring men inget händer så jag vadar nedströms och kastar i poolen ovanför slihällen.

Ganska snart har jag en fisk på min redtag, en stäm. Några kast senare ytterligare en stäm, sen ytterligare några kast senare är et dags för en grå krigare på redtagen. Sen fortsätter jag nedströms oh testar lite olika små platser men inget händer. Så nere vid storharrens pool igen nu med en Klinkhammerbestyckad tafs, krokstorlek 12, e lite större fluga som syns bra och lokar till påslag, ganska snart en ok harr på 20 + är på och håvad. Fortsätter med samma medicin och har påslag flera gånger tills slurp... da big one is on! Det märks direkt att den är större och snart drar den ner på djupet och knycker irriterat neråt så den inte går att rubba för ett tag, skön känsla med stor fisk på!

Efter några minuters drillning är den äntligen håvad, det blir nervpirr när andra fisken för dagen med lite storlek hugger för det hade varit rejält snöpligt att kapitulera en andra gång. Desto skönare att få denna som gäckade mig tidigare i veckan, det måste varit samma fisk för den stog på samma plats som i onsdags.

harr1 140907

harr2 140907

Fortsätter i samma pool nu med Rackelhane på och det blir ytterligare två ok harr i 20-25 cm storlek. Fortsätter sen neströms längs stenkistan och testar en muddler med kopparkropp och drar den i ytan när en fin fisk är på men släpper kort därefter. Det får sätta punkt för mitt pass för dagen.

Harrfisket är riktigt bra nu, fantastiskt kul där det händer grejer hela tiden och inte sällan ger fisk. Det känns som om harrfisket är hetare än på mycket länge just nu.

Skitfiske