Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

fanforspan121011Fänforsen.

 

15 September

Var till Forsensidan på Fänforsen för att testa lite harr på fluga.
Började med lite rackelhane i brunt med vit vinge och gick uppströms och småkastade.
Vid en liten forsnacke såg jag småharr flera gånger vara uppe och äta.
Jag gick en bit uppströms och testade och det dröjde inte många kast förrän första påslaget på rackelhanen, det blev dock ingen ting mer än ett par påslag och känning av liten harr.
Letade efter nåt mer flytande i asken och lyckades sulla ner en superpuppa/redtag kombo i strömmen och pang så försvann den.
Det var bara att sätta på den andra jag hade och sen small det direkt, lite drillning och tappad fisk sen small det på igen och nu lyckades jag äntligen drilla hem harren.
Forfarande en liten fisk men trevligt ändå. Snacka om häftigt besked om vilken fluga man skulle välja...

23harr fanforsen
Harr tagen på superpuppa med redtag i Fänforsen.

 

5-6 Oktober

Harr i Fänforsen med ett vattenstånd som är mer än dubbelt så högt som normalt kan aldrig vara bra... Så jag åkte dit med ett fiskesuug som inte var att leka med.
Göran "Met-Jocke" G var där och svingade som vanligt eleganta och enorma kast. Jag satte på en superpuppa och provade att vada ut i poolen strax ovanför Slihälla. Första kastet, flugan går ut bra och flöt fint med strömmen och smack en liten harr tog flugan mmen mothugget kom för sent eller också var harren för liten. Fortsatte ksata lite uppströms där en harr av fin storlek, om man får döma av vaken, stog och lurade på blanken mellan virvlarna. Flugan som jag nu bytt till en Klinkhammer med signalröd tofs flöt perfekt in på blanken och smack harren satt.
Efter en kort känning släppte den, påt igen bara och flera gånger var fisk på utan att fastana så plötsligt kastar sig en riktig skugga över flugan och den sitter... trodee jag efter någon halvminuts drilling släpper även den. Kanske var det en öring rent av? Sen blev det mörkkare och mörkare och något mer blev det inte den här dan men kul var det, riktigt kul med många napp och synlig fisk.
Dagen efter blev det en kort sejour till Slihälla igen men nu var det hopplös nordvästlig vind som gjorde det omöjligt att komma ut med någon vettig fluga. Surt men sånt är livet i flugfiskets värld.

slihalla
Slihälla, Fänforsen.

 

11 Oktober

Dags igen för ett försök. Nu var väderförhållandena riktigt bra med endast en svag bris, fullt kastbar och solsken och 8-9 grader varmt. En superfin dag för flugfiske helt enkelt.
Jag började strax ovanför Slihälla igen men nu hade vattenståndet sjunkit så pass att det var fullt fiskbart på fler ställen. Däremot var det ingen harr synlig, inte ett vak och ingen som ville ens upp och titta på mina Klinkhammmers eller andra torrflugor. Jag fortsatte neråt strax nedanför Slihälla och fortsatte med Klinkhammer, Europa 12 men ingenting händer.
Fortsatte att testa guldskalle nymf men inget där heller. Nu började man misströsta, ska det vara så ini h****e svårt att få nåt på fluga???
Satte på en röd montana och lät den svepa längs strömkanten ett par vändor och smack nu var det riktiga grejer på!
Några tunga ryck och sen slak lina.... nä nu dj***r det är helt otroligt som en förbannelse detta med flugfisket. Bara ut med den igen och svepet går fint längs kanten... Pang nu satt den äntligen, tunga ryck i linänden och drilling. Jag hoppade in till stranden för att få bättre landningsläge. Såg fisken där ute, en fin öring! Släpp inte nu din d***l sa jag för mig själv, men jag fortsatte lugnt att drilla och äntligen kom den in och jag kunde ta upp den och fota den.
Riktigt skönt att äntligen få en öring på fluga i Fänforsen. På nåt sätt känns det nästan som om just Fänforsen är där jag helst velat ta min första flugöring. Det har varit nära på vulgatafisket och det har varit nära tidigare men nu satt den där.
Efter lite fotgrafering släppte jag tillbaka öringen som lugnt kunde simma tillbaka till lekbestyren ute i Fänforsens strida strömmar.

oring121011 oring121011-3 oring121011-2

 

Jag är fortfarande nybörjare på detta och jag är ganska säker på att jag ska fortsätta ett tag till med flugfiske ;)

 

19 oktober

Idag var det dags igen för en efterlängtad tur till forsen. Hela veckan har det varit regn och rusk och typiskt oktoberväder. Suget efter att återigen få fresta öringarna eller harrarna med en fluga har varit stort. Så jag går omedelbart ner till stenen kastar iväg nymfen ut i strömmen. Ett kast två, tre, fyra, fem samma läge som för en dryg vecka sen - Tjong! fisk på. Härliga ryck i andra änden. Tänk att det kan vara så fantastiskt att få känna dessa ryck i spöt. Om man inte fattar grejen så tar jag bara till ett citat från Joey Ramone:

"If you're not in it, you're out of it..." så är det det går inte att uppleva det måste beskrivas eller nåt i den stilen :)

Efter en skön drilling fick jag landa en fin öringhannne som i sin frustration tom släppte ifrån sig lite mjölke under fotograferingen. Han var kanske både rädd och förbannad, jag törs inte slå vad om att det inte var samma fisk som sist men jag inbillar mig att det finns fler där ute än en.

Här är några bilder på sköningen i alla falll och ursäkta att jag störde i lekbestyren.

But I'll be back!

 

oring fanforsen121019 oring fanforsen121019-2
oring fanforsen121019-3 oring fanforsen121019-4 oring fanforsen121019-5

 

Skitfiske!