Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

jo oring narbild

 

Efter en lång varm sommar med fiske i siktet så har forsarna i Björbo ratats för att vidga vyerna en smula.
Husbilen har fått jobba ganska hårt under ett par veckor och med sikte på norr så har man betat av Ljungan,Torneälv, Lofoten med omnejd, Saltströmmen, Vojmån, Ammerån, Ransarån, Edsforsen/Hårkan, Hocksjöforsarna, Tärnaån,Härjeån etc. Många mil per fångad fisk dock då värmen gjorde sitt till men att fiska lite nya arter gör att flugfisket inte bara är inriktat på torrt utan att fånga Bleka samt Sej etc på lätt utrustning var galet kul sen blev det inte sämre av att ta pb på harr heller.
Det är efter en sån resa dock (420 mil + på 12 dagar) man inser att man blir hemmablind och missar det fantastiska fiske vi trots allt har här hemma.
Att såhär en måndag med kisande ögon och en numer ljummen kopp kaffe summera de två sista veckornas fiske i käringforsen/Hagelängsforsen och såklart Fänforsen är svårt för att inte säga omöjligt.
Jag och min trogne fiskekompis Micke sammanstrålade i Käringforsen den helgen den 13:e september för att fiska då Metjocke deklarerat att harrfisket var glödande.
Inledde med ett segt pass i käringforsen där jag dock tog en väldigt pigg å fin öring på streamer, sen klösandes i skogen till Hagelängsforsen för att avsluta i fänforsen på ar sia med tokfin harr för min del.
Kan kort summera att på en dag så tog vi 2 fina öringar och 17 harrar på varierande flugor, torrt, nymf och streamers för att dagen efter kamma noll, dock sneglade vi båda en smula på att fiska av andra sidan Käringforsen nästa pass.Med sjunkande vatten och äntligen kallare temperaturer så var vi iaf peppade till max 2 helger senare , samma lineup och med strålande sol och friska vindar så tog vi oss till motsatta sidan på käringforsen och började längst upp, För min del gick det trögt på torrt men efter en halvtimme tog micke sin första öring som gjorde ett flertal rusningar och kunde till slut landas och en obligatorisk flinande bild fick tas i all hast innan den smektes ner i vattnet.
Jag fick någon liten harr men i övrigt gick det tungt medans Micke tog flera fina harrar neröver ,det enda som jag f ö lyckades med var att tappa en harr modell större innan jag stöp mellan två stenar pga av dom förhatliga filtsulorna som dagen till ära hade ett fint grönt lager på sig.
Knäet höll och vadarna likaså med det tog udden av fiskesuget så jag gick likt Zeb macahan resten av dagen och agerade håvman åt Micke istället.
Så dagens summering var två småharrar medans Micke var den som segrande med en fin öring och 3 harrar och  flinade över en varm tallrik gulasch innan vi tog kväller.Med ny dag och nya tag och med sammanbitna gaddar försökte man lagom graciös få på sig vadarna.stapplandes ner mot forsen, Började längst upp och tänkte att idag ska jag bannemig bara köra torrt,
Efter 2 kast så började harrarna gå på flugan hårt utan att kroka, jag körde E12 och fick den första och andra på det viset, sen dog det men och med Mickes specialfluggu så var gåtan löst resten av dagen, ett flertal harrar togs och fisket var enastående.
Fick se att Micke kommit upp till älven och jag beslöt mig för att sammanstråla med honom och hans döttrar i filmviken för att prova lyckan där istället.
Trots gedigen blåst så tog jag första öringen på kast nr 3, och sen en riktigt fin harr och en till och en till ....
Efter att 15 harrar krokats totalt under dagen och flertalet tappats så kände jag att det började likna frosseri och att sakta sjunka ner på en sten i solen, med harrdoft om håven, sol i ansiktet så är man så nära nirvana man kan komma
Och med detta sagt så, Vi är sjukt bortskämda då vi inte behöver åka när och fjärran för att ha ett grymt fiske...

 

 

/ Jo vid tangenterna och numer iskallt kaffe