Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

Camp grans 140724-4

Jag hade förmäskat ganska rejält mot tidigare pass, på söndagen tre dagar före vräkte jag i ca 15 kg boilies och pellets och även några kilo partiklar bestående av mestadels majs och hampfrön.

Mäskningen fördelades på tre spotar.

På måndagen var det dags igen och nästan lika mycket mäsk den här gången. Nu kunde jag dessutom beskåda en av koi karparna som hade en kompis med sig, två härliga fiskar som uppenbarligen gillade det jag kastade i åt dom. Jag kunde tom se hur dom tog en 20 mm boilie när jag kastade ut den till dom.

Tisdagen blev vilodag så dom har något att sukta efter till den stora dagen.

Onsdagen den 23 juli - dagen d

Jag kom iväg rätt sent tilll Gråns efter ytterligare en fantastiskt varm dag med temperaturer runt 30 graders strecket. Jag skulle tillbringa alla 40 timmar på flotten som helt saknar skugga... wow.

Mäskade ut ungefär samma mängd mäsk igen men inga partiklar idag. Medans jag gjorde i ordning tacklen och satte upp tältet var Magnus Nyström och Svenne där och metade kräftbete. Magnus lyckades få en riktigt grann abborre.
gransborre

Tacklen kom ut rätt sent och första kastet blev tom så långt att det hamnade i träden på andra sidan.., ajj ajj tursamt nog var Svenne där och tog hand om tacklet åt mig så det kom oskadat därifrån. Nytt kast, perfekt i bulls eye... Tacklet en chod-rig.

Satte på ytterligare en chod-rig på tredje spoten till höger om mig och på andra spoten till vänster inne i viken en vanlig helikopter-rig med vanlig boilie på.

Peter Eriksson kom förbi och vi snackade ett tag, till slut var det så sent att Peter gick hemåt och jag lade mig i bivvyt och invigde sängen, snacka om skillnad mot liggunderlaget jag haft förr.

taltvy

 

Torsdagen den 24 juli

04:40 Piip piip piiip larmet ljuder och jag flyger yrvaket ur sovsäcken upp i sängen och lyckas förvånansvärt snabbt dra upp dragkedjan och kasta mig äver spöt på spot 1 och krokar en karp!!!

Helt obeskrivlig känsla... tyngden och att den först drar in i naten och näckrosorna är ju liksom självklart, men ganska direkt väljer den att gå ut mot mig istället så resten av drillningen blir ganska odramatiskt även om fiskens styrka är helskön. Jag håvar fisken efter ca 5 min.

Krokar av den och väger den i karpsäcken, 5,07 kg visar vågen. Lägger sen upp den på mattan och fotar den och kör med självutlösare och kameraadapter på ett trebens bankstick, perfekt att ha med sig. Fisken simmar piggt ner i djupet utanför flotten direkt när jag släpper i den.

Micke silver1 Micke silver2 Micke silver3

silverstrale Silverstrale3

Min första karp någonsin och en otroigt fin radkarp som är utan defekter och riktigt välgödd och välväxt, Gråns levererar verkligen. Känslan är fantastisk, den går inte att uppleva, den måste beskrivas helt enkelt.

Jag lägger mig och fösöker sova ett tag till innan solen värmer upp tältet till olidlighet och det går väl sådär... Första karpen släpper inte taget så lätt men det är en riktigt go känsla.

Jag gör i ordning lite frukost och sitter och filosoferar, solen börjar redan bli riktigt varm och så plötsligt...

08:50 Piip piip piiiiip, run 2 kör igång och jag gör mothugg, det här känns riktigt tungt men tyvärr inte så där upplyftande länge, ett ryck sen blir det slak lina.. det visade sig att kroken blivit uträtad... skit också grejer som inte står pall det är riktigt trist.

kroken

Det blev såklart att byta krok och ut med grejerna igen. Men nu var det ju full fart två runs och en karp håvad, fantastiskt.

Senare på förmidagen kom John som skulle köra ett riktigt Marathonpass ända till söndag. Han packade ihop sina grejer och kom sen över till flotten för lite snack och bjussade på en kall pilsner, välkommet värre. sen ...

13:45 Piip piiip Run 3 nu höll den sig kvar och John började tom filma drillningen med en fisk som kändes riktigt tung, men så släppte den alldeles precis innan jag skulle få en skymt av den och kunna börja sista indrillningen till håven.. suuurt 2-1 till karparna.

Efter det riggade jag om igen och sen ut med en ny pop-up. Sen gick jag till bilen för påfyllning med mer bullar och pellets. På väg till swim 1 kom jag att tänka på att jag frågade Magnus om jag kunde få låna båten och det var inga problem så då gjorde jag slag i saken och tog båten och mäskade från den samt lade ut betena från alla tre spöna på swim längs andra kanten. Nu hade man ju topp precision på alla tre spotarna. Garanterat fullt med bollar runt betet, perfekt!

Camp grans 140724 Camp grans 140724-2 Camp grans 140724-3 
Camp grans 140724-4 Camp grans 140724-5 Camp grans 140724-6
Camp Gråns sedd ur olika vinklar...

Värmen var stundtals olidlig så jag gjorde ytterligare en premiär och hoppade i plurret, gudomligt skönt. Enda skyddet i den 32 gradiga värmen var ett medhavt paraply som räddade mig från solsting och allvarliga brännskador.

Sen inväntades ett utlovat åskregn. Det mullrade på redan runt kl. 16 men det kom liksom aldrig till Gråns, däremot blev det skön molnighet som gjorde min situation på flotten helt ok. Kunde även skymta ett koi-par på ett par ca 2-3 kg individer som nyfiket patrulllerade ett par vändor kring flotten. Gjorde sen iordning lite varm soppa och käkade och så kom regnet lite lagom stänkande och samtidigt kl 19:40 piip piiip piiiip Run 4 en pigg karp hade återigen slagit till på min pop-up vid spot 1, karpen tjurrusade genom hela viken och rakt in i näckrosorna på min vänstra sida vid flotten, den möljade runt och lät mig inte ta någonting förrst. Det här var grejer det och efter en ganska tuff fight lyckades jag håva en fin fjällkarp i samma storlek som radkarpen jag landade på morgonen. Kroken satt rejält krokad i läppen och munnen så det var lite bändigt att få ur den först. När jag sedan lyfte den och skulle läga den på mattanb för fotning så krumbuktade den sig rejält och hoppade ur mitt greppp och i en vid båge ner i plurret... Snopet men vad sjutton den skulle ju dit i alla fall, en fjällkarp i fin kondition var det och den var i 5 kilos klassen så en missad bild är inte hel världen även om jag blev riktigt grinig just när det hände. Jag - Karparna 2-2. Nu tilltog regnandet och det började så sakteliga skymma på och jag lade mig på sängen och inväntade en spännande natt.

Fredagen den 25 juli

Natten förflöt och inte förrän fram på morgonen blev det återigen klart väder och solbe började värma upp tältet.
08:20 Jag stog och kollade över vattnet efter att en fin karp varit upp i ytan och rullat till höger om flotten. Sen dröjde det inte länge förrän jag såg de två koikarparna igen och strax därefter ytterligare tre spegelkarpar varav en var riktigt fin 7-8 kg? Det gjorde att jag hel tsonika tog upp spöt som jag lagt ut längst in och satte på en ny popup och lade ut endast 5 meter där jag sett karparna nyss.

08:50 pip, försiktigt sen ser jag bara hur hangern blivit spänd och att spötoppen rycker lite, det piper till igen och spötoppen rör sig, jag tar beslutet att göra mothugg och run 5 är ett faktum... yoo hoo fisken köttar in bland näckrosorna till höger sen kan jag börja ta in den meter för meter då den plötsligt bara släpper... skit också jag karparna 2-3. Det sista runnet var det enda som inte var på spot 1 så det var kul dessutom på ett annat spö än det jag hela tiden kört på spot 1.

Lite senare ser John en koikarp som bara är runt 1 kg, alltså för liten för att vara en av årets utsatta, jag ber om beskrivning och nu blir jag alldeles stum, det är Bobby en av de två små koikarpar jag satte ut tillsammans med Tyra och Dagmar i juni förra året. Dom var väl ca 100 g max vid det tillfället och hade tillbringat ett år i vårt akvarium som de nu växt ur och behövde ett riktigt hem... Det blev Gråns och nu hade åtminstone Bobby överlavt och blivit i kilosklassen, fantastiskt roligt.

bobby viggo
Koikarparna Bobby och Viggo, Bobby är den nedre av dom i vitt, orange och svart.

Summa summarum från mitt första karppass för i år och mitt sjätte totalt är att jag nu äntligen kan titulera mig karpfiskare och min karposkuld är borta, jag har äntligen fått karp i min kära Grånssjö, allt slit och all tid har betalat sig.

Jag hade inför detta pass tom tänkt att detta blir mitt sista försök attt ta en karp, misslyckas det nu så säljer jag ut alla mina karpgrejer på exekutiv karpauktion... så blev lyckligtvis alltså inte fallet, jag är frälst på nytt och nu släpper det nog aldrig.

Micke Bergman

Artikeln hämtad från Gråns Karp - Karpfiske i Gagnef, www.granskarp.se