Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

harr fanforsen130825b

Efter en sommar med lite halvmediokert fiske... åtminstene med tanke på mina högt uppskruvade förväntningar.

Karppass i Gråns och Sutarpass i Lövsen hade gett noll, inte en karp eller sutare. Satsningar på id var visserligen få men hade inte heller varit så framgångsrika. Min teori vad gäller iden är att när det är lågvatten så går dom inte nära land längre och då blir dom svårare.

Braxen har jag inte satsat så mycket på i sommar, har varit för mycket annat på g helt enkelt. HAr metat abborre med levnde agn och det har gått sådär. En par turer med fsmiljen gav i alla fall bra abborrmete och en dotter som blev öäverlycklig när hon fick en fin borre på 350g var en höjdare. Ett tag ledde hon tom Gagnsbaddaren barnklass och var stolt som en tupp.

18 Augusti

Den 18 augusti var jag på väg till Käringforsen med moppen men den började strejka precis ovanför rastplatsen vid Fänforsen så då fick det bli Fänforsen för att testa lite fluga och minsann där hade harren börjat vaka ovanför forsnacken, ingen större fisk men många vak. Jag testade lite brun superpuppa red tag och fisken var upp och nafsade men ingen stor nog att fastna. Fortsatte då med en Montana nedanför forsnacken och efter bara ett par kast smalll det på en ettrig öring med karakteristiska knyckningar. Härligt! Men bara några sekunder senare hade den gått av. Den dagen gav sen inget mer.

19 Augusti

Redan dagen efter styrde jag kosan nu med siktet inställt på Käringforsen. Hade fåt lite tips om att harren eventuellt börat samlas även här så det var med spänning man gick ner och laddade med en lite fin puppa. Men inget liv syntes till och inget liv kändes av. Fiskade av hela topp delen längs ön. Sen körde jag ner ända till sista skylten och stog där och malde med lite Montana men inte ett liv. Min förbannelse är obruten i Käringforsen och min motivation att välja Kärinforsen före Fänforsen är obefintlig.

21 Augusti

På onsdagen den 21:a bar det så självklart till favvisplatsen Slihälla igen och återigen var det en öring nedanför nacken som stal min uppmärksamhet med knyckar och motsträvighet under några intensiva sekunder, kanske en halvminut, inget mer men en sån rush räcker man är såld måste dit igen och igen för till slut ska den väl komma med hela vägen... Harren är på plats men bara smått som är uppe och blöter ner mina superpuppor.

25 Augusti

Dagen H nu skulle harren luras oavsett storlek.. Så en Klinkhammmer storlek 18 svart gul tag sattes på och redan efter två kast small det på, harr krokad och en helt ok sådan med mina mått mätt, yeeehaaa. En riktigt skönkänsla att känna på en harr igen.

Lite skakig film från drillningen av harren, blir lite knepigt när man ska hålla i både spö och kamera. :)

 

 harr fanforsen130825
Liten men naggande god harr tagen ovanför Slihälla vid Fänforsen,

 

Fortsatte sedan och hade flera småttingar på men ingen mer landad. På med en Montana och ner i forsen efter de prickiga krigarna. Fiskade en bit ner i strömmen och mycket riktigt nu small det på igen.

Pang återigen öring på och efter en stunds stångande så går den sin kos igen... ajj ajj ajj. Fortsatte ett tag till och nötte på men något mer påslag blev det inte. Rätt nöjd i alla fall, den grå med ryggseglet var ju lurad.

28 Augusti

Tyra följde med på en tur och receptet var detsamma som förra gången liten KH på 18 krok med gul tag på svart kropp. Pang pling pling och ytterligare två småharrar landade och en liten öring i miniformat. Flera dessutom på.. små men kul! Idag blev det ingen öringkänning.

31 Augusti

Dags för en sammanstrålning med fiskenroder Jo Hausel som campat med hustru hund och husbil på Forsensidan om Fänforsen. Hans rapporter var hittills inget fångat men en tappad fin öring. Vädret var sådär med harrögon mätt mestadels mulet och regnskurar kunde ju egentligen inte ge nåt harrfiske av klass. Att hela forsen dessutom var fylld av mindre begåvade (citerat fiskebroder Jo) forspaddlare gjorde inte humöret bättre. Inga drömförutsättningar precis. Men jag drog på mig munderingen och åkte dit i alla fall, för att träffa Jo och tugga fiske med en lika stor nörd som jag som dessutom har bra musiksmak :).

Började finlira med småflugor i småströmmarna men ingenting händer...

- Fisk på ropar Jo, men den går strax efter av så jag fortsätter.

- Där satt den! ropar en exhalterad Jo från kanten mot forsnacken. Jag slänger upp kameran och fångar i alla fall lite drill och Jo håvar efter en kort fight en fin harr som sitter som berget men efter lite tricksande går den att få loss.

jo harr 130831a sm jo harr3sm

Riktigt gött med en finfisk!

Harren är rejält skutkörd efter fighten men till slut kommer den åter på rätt köl igen och simmar tillbaka till sina jaktmarker i forsen.

Jag byter till en större torrfluga, en getingimitation med vita rubberlegs. Kastar ut perfekt ovanför nacken och pang! där sitter den, en riktigt kampvillig öring knycker och stångar nere i virvlarna och står helt stilla och spöböjet är totalt. Vilken härlig styrka!
Emellanåt rubbar man inte fisken. Efter flera rusningar så får jag till slut äntligen håva min augustiöring, det var i grevens tid men en fantastisk fisk!

 

micke oring fanforsen130831b

 

Efter den härliga fighten och återutsättningen av kämpen blir det lugnt ett tag, så helt utan varning när jag står och säger till Jo.

- Nu har det lugnat ner sig, inga vak längre, pang så har jag en harr krokad! En kort fight senare så är en mycket pigg harr håvad. Det blir ett par halvbra bilder innan fisken hoppar tillbaka i plurret.

 

micke harr130831 micke harrpose

 

Summering av augusti är hur som helst, ge aldrig upp, till slut kommer belöningen och den gamla slitna klyschan sitter som en smäck, det blir ingen fisk om man inte blöter kroken!

Och förresten... Fänforsen äger!

 

Film som summerar den sista augustis flugfiske för min del :)
Förtjänstfullt bakom kameran fiskebroder Jo Hausel.