Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

harren

 

130902

Efter det lyckade passet sista augusti bar det iväg till Fänforsen och Slihälla igen på måndagen den 2/9 tillsammans med min dotter Tyra. Det enda som hände var lite test med Klinkhammer ovanför forsnacken men det blev resultatlöst så då blev det Montana och som vanligt small det på en öring nere i forsen och som vanligt gick den av tidigt. Hade dessutom kännig av harr på en gul nymf.

130904

Var upp till Slihälla för en kort sejour och såg som vanligt en del småharr ovanför forsnacken. Gjorde några kast med olika nymfer och någon streamer men det var helt lugnt.

130907

Lördagen var det Fänforsdag med ankrace och lite andra jippon runt omkring det. Jag Göran G och Kristoffer Larsson skulle agera flugfiskare och fiska vid Slihälla så jag tog såklart tillfället i akt för att testa lite fiske som vanligt. Har något litet påslag på en Rackelhane utan att lyckas landa någonting sen blev det en löja på en Klinkhammer ovanför Slihälla. Uruselt och inte syntes någon speciell harraktivitet heller så den dagen lägger vi till arkivet.

130911

En tur med moppen upp till Slihälla visade sig bli helt ok då det var fullt med småharr ovanför Slihälla och forsnacken. Jag satte på en grå Klinkhammer (KH) med gul tofs och började kasta mot strömfåran och mitt första kast skrämde bort en finare fisk, djäklar, en fin harr eller öring gjorde svallvågor när den simmade iväg. Det var bara att fortsätta och jag hade små påslag hela tiden när jag flyttade mig längre ut efter forsnacken och till slut landade jag en stäm eller stävling som man kallar den också. Satte på en nymnf och testade precis nedanför nacken men ingenting hände. Började återigen se att det samlats harr ovanför Slihälla så jag satte på en Rackelhane, brun med vit tofs.

Nu började småharren ta hela tiden och dom satt på stup i ett tills en lugnare virvel till slut drar ner flugan och smack där sitter en ok harr, äntligen. Landar sen även några småharrar innan det är dags att packa ihop och åka hemåt. Nu börjar det hända saker.

130914

Tog bilen till Forsen och åkte ända upp till forsnacken av Fänforsen där det normalt finns gott om harr. Började med Rackelhanen i brunt med vit toft och kastar ut, smack direkt en liten på. Nästa kast slurp och en fin harr landas.

 

harr1-130914
Första harren tog en Rackelhane i brun vitt.

Fortsatte att kasta med Rackelhanen väl infettad och småharren var på hela tiden och slet i flugan. Snacka om superfluga för harr i dag. Jag gick sen upp till forsnacken där jag och Jo hade ett fint fiske den 31 augusti. Såg snart en lite finare harr som var upp och åt ett par gånger. Matade med Rackelhanen och påslag! Men släpper omgående, fortsätter flugan i fönstret och pach men släpper igen och så fortsätter det. Då lackar jag ur och när jag ser flugan så ser jag varför inte harren ville krokas... kroken har gått av nere i böjen strax under hullingen.... På med en svart KH med vit tofts och fettar in den och ut igen. Ett par kast och smack där sitter en helt ok harr. Får drilla den lite tom och den fightas bra i strömmen, tror först att det eventuellt tom kan vara en lite indre öring men det är det inte.

harr2c-130914
Andra harren tog en Klinkhammer i svart med vit tofs.

 

harr2-130914 harr2b-130914

 

Fortsätter ner til den lilla poolen där första harren tog och testar en röd myra med brunt hackel men den syns så dåligt så trots påslag så byter jag till en KH svart vit igen. Det dröjer inte läne förrän den tredje harren landas, en liten yngling är det och sådana finns det många av så föryngringen verkar god.

Fortsätter lite nedanför poole också men inget händer så då byter jag till en Copper John nymf men inget händer. Bestämmer mig för att prova några kast i poolen igen med nymfen och efter tre kast så känner jag gungningarna får en finare fisk igen, kanske en öring... men det visar sig åter igen vara en helt ok harr. Jag håvar den och fotar och packar sen och åker hemåt efter ett klart lyckat harrfiske. 

 

harr4 20130904b
Sista harren för dagen föll för en Copper John nymf. Foto: Micke Bergman (alla)

 

Fyra landade varav tre fina och en liten flera drillningar och många på slag hela tiden action, kan knappt bärga mig tills nästa pass.

 

29 September - Käringforsen

Dagens fiskepass i flugans tecken blev en tur till Käringforsen. Hörde från fiskebroder Jo att det var alldeles fullt med fiskare vid Fänforsen under lördagen så jag bestämde mig trots att man haft mindre lycka i just Käringforsen att istället välja den. Jo hade bosatt sig med husbilen som vanligt redan un der förmiddagen kom fler mms som vittnade om öringfångst. I morgon dimman hade öringen varit huggvillig och hela 3 st hade Jo håvat redan innan jag kommit dit det var inte för inte man blev riktigt sugen. Jo berättade att han träffat Göran G som tidigare under veckan fått en riktigt fin harr i Käringforsen på ca 8 hg. Det hade inte varit fel att få en så fin harr på hemmaplan...

Jag har varit bort en vecka på semester på Mallis, provade såklart lite fiske även där så länge jag fick hålla på innan strandpolisen kom och höttade med hela näven och talade om att det var fiske förn´bjudet under dagtid på stranden. Dessförinnan hade jag på baguette luckats fånga några sådana här fina firrar (ingen aning vilken art det rör sig om):

firre  Micke Fisk

Mallorcansk havsfisk som gärna åt baguette.

Nog om denna fisk och tillbaka till Käringforsen. Torkan i vädret fortsätter och vattenståndet i älven är nu så lägt att jag aldrig varit med om något liknande under mina 14 år i Björbo. Jag och Jo kunde enkelt och bekvämt vada över till ön vid toppen av Käringforsen så naturligtvis testade vi att fiska av den andra sidan av ön.

Karing pan130929

 

karingforsen 130929 

karingforsen 130929-2

Fantastiska vyer från en Käringfors helt i min smak. Inte alls så vild och otam utan mer lättfiskad och möjlighet att vada över till andra sidan öppnar för betydligt större möjligheter även för fisket. Nu gick inte fisket lika bra på den sidan ön så vi gick runt och på tillbakavägen forfarande vid ön bestämde jag mig för att testa lite nymffiske och satte på en Montana storlek 8 och testade längs med ön där Jo tidigare sett öring vaka ett flertal gånger utan att vilja ta hans fluga. Två kast senare satt den!

Efter en ganska kort drill håvade jag den fina öringen, det var spännande eftersom jag satt på en 0,12mm tafs med sikte på torrfluga efter harr. Öringarna börjar eller har ju redan börjat med lekbestyren. Den jag fick var dock ingen lekfisk ännu.

Karingfors Oring130929 Karingfors Oring130929-2

KaringforsOring130929

 


Öringen drillas och släpps tillbaka, passade på att filma lite när den ändå stod kvar i strömmen och återhämtade sig...

Vi fortsatte sedan på den vanliga sidan om forsen och Jo hade påslag ett par gånger och även jag men ingen av oss lyckades kroka fisken tillräckligt för att få håva ytterligare en prickig krigare ur forsen. Ingen harr idag men med Jo's tre öringar och min så blev det ju ett riktigt bra fiske ändå. 

 

- Skitfiske!