Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

mortpimpel1

 

Det är den tiden på året då det känns som om allt bara går åt rätt håll. Alltså vädermässigt och varför inte fiskemässigt, med andra ord allt går framår och blir ljusare och varmare.

För min del betyder det att det börjar bli läge för sikpimpling något som jag på allvar upptäckte förra året så Närsens sikar visade dig gå alldeles utmärkt att lura till hugg med hyperlätt mormyskautrustning. Rykten om att Skisstjärn också ska ha ett uråldrigt sikbestånd som man förr beskattade med nät har gjort mig rejält sugen. Skisstjärn är annars ingen sjö som man hör något om trots att den är relativt stor och dessutom har rejält skiftande djup vilket ju normalt sett innebär möjligheter till bra fiske med varierande artbestånd och definitivt bra biotoper för siken som gillar att kunna gå ner på djupet under sommarhalvåret.

På lördagen, 23/2, åkte jag och Tyra upp till sjön och borrade 3st 200mm hål i den halvmetertjocka isen där vi mäskade med fiskpellets avsedd för mäskning efter karpfiskar.

skisspan

Söndag morgon den 24/2 kl 8.30 for vi iväg för ett första sikpass, det fina med mäskning är att då bör man ju dessutom hålla sig till de hål man mäskat i och slipper tokborra och fiska på måfå. Djupet på mäskplatsen är ca 1,5m och vassbevuxen strand vilket fungerat bra i Närsen. Nu var det bara att tackla på med maggots och mjölbaggelarv på en liten mormyshka.

Efter ca en halvtimme började små försiktiga ryckningar indikeras i linan, alldeles för små och ingen fisk krokad. Detta fortsatte att gäcka oss s åjag bytte till en ännu indre mormyska än den svarta relativt stora jag hade på.

Nu dröjde det bara några minuter tills första fisken var landad.. En liten mört!

mort1 tyrmort130224 tyraSkiss1

Tyra var glad att det bivit något överhuvudtaget och jag är ju inte den som ser ner på någon art och då det faktiskt var min förta pimpelmört någonsin efter alla dessa år så var det lite kul. Men mer tycktes det inte bli så efter en timme gick vi tvärs över sjön mot bergsidan och borrade ett hål, oops här var det mer än 10m djupt. Testade att mäska lite pellets och sen ner med myskan men det var svårt at få någon vettig kontakt med den lilla myskan på det djupet så efter ett tag gick jag mer ändå inåt land och där var det i alla fall inte mer än kanske 5-6m djupt, fortfarande djupt och kanske är det här man egentligen ska satsa på siken som Göran sagt, det var på den sidan man nätfiskade efter siken för sådär en 40-50 år sen...

Det blev inget napp då familjen kom och ville ha sällskap på andra sidan så vi gick tillbaka och sen fortsatte vi att försöka få någon mer mört eller eventuell sik som letat sig dit.

Dagmar pimplar Dagmar pimplar2

Det blev ingenting trots att Dagmar försökte i fin stil och inget för Tyra heller. Då de andra åkte hem tänkte jag att nu satsar jag på mört och efter ett litet tag så började det att visa sig fisk på platsen längst ut på ca 1,5-2m djup där jag mäskat med pellets och loosefeedat med några maggots.

Med en liten myska och en skär maggot på så började dom gå att överlista och efter ett tag hade jag i alla fall ett tiotal och även känning av något större, sik? Fortsatte att dra några till och så small det på en lite större igen men det var inget annat än en större mört.

mort mortar mort cu

Första sikpasset blev alltså med smak av mört istället och det var kul. Ett riktig pillfiske och extremt finlir där minsta ryckning kan betyda fisk på.
Nästa tur bär det av till Närsen för sik ska vi ha!

Skitfiske!