Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

  • abborre

    Välkommen till Gagnef Fiske

    Förening är ett nyckelord i Gagnef. Här möts Västerdalälven och Österdalälven, för att bilda den mäktiga Dalälven. Gagnef-Mockfjärds fiskevårdsområdesföremning följer samma princip, gemensamt för ett hållbart sportiske för alla i alla åldrar. Hemsidan Gagneffiske.se är Gagnef-Mockfjärds fvos egen hemsida där vi försöker samla all information om fisket i vår vackra del av Sverige.

    På Gagnef Fiske vill vi förmedla sportfiske som livsstil, sportfiske som gemenskap och sportfiske som en viktig del av vårt framtida miljöarv. Vi vill få er som besökare delaktiga och medverkande genom att bara besöka de artiklar ni tycker verkar intressanta eller varför inte skicka in era egna fiskebilder.

    Här hittar ni aktuell fiskeinformation, vattenivåer i älven, fiskekortsinformation och en massa annat om oss fisketokiga... hoppas att sidan ska ge lite inspiration att bli en av oss!

    Webbmaster

  • fiskevard

    Älvfiske

    I Dalälven finns sveriges sydligaste harrbestånd och ett bestånd av vacker brunöring i rinnande vatten.

    Inom Gagnefs kommun finns 7st forsar med varierande älvfiske. Då fisket i älven är ganska beroende av vattennivån i älven rekommenderar vi att ni tittar på vår dagligen uppdaterade tabell över vattenivåerna i älven innan ni ger er iväg på forsfiske.



    Läs mer om fisket

  • bage

    Varierat fiske

    En av de starkaste sidorna av vårt fiske är variationen som erbjuds i Gagnefs kommun. Inom några mil kan du upleva forsfiske efter harr och öring, jerka gädda, specimenfiske efter vitfiskarter eller gammalt hederligt abborrmete i någon av alla de vatten som erbjuds.



     

    Se bilder

  • fiskevard2

    Fiskevård

    Inom de två fiskevårdsområdena bedrivs ett omfattande och mycket seriöst fiskevårdsarbete. Enskilda lokala fiskare satsar årligen hundratals ideella arbetstimmar i syfte att förbättra fisket för såväl ortsbor som turister.

    På bilden en öring tagen i Fänforsen.



    Läs mer om fisket

  • roding vinter

    Vinterfiske

    På vintern när isen ligger tjock på sjöar och tjärnar kan ni uppleva ett varierat vinterfiske efter gädda, abborre, regnbåge, öring, sik, röding etc. så passa på att sätta på er vinterkläderna ta med skryllan med spön, pirkar, fikat och borren och bege er ut på isarna runt om vid våra vatten. Det är ju nu man har chansen att nå fisken på de mest avlägsna platserna och vara bara ett hål i isen från storfångsten... 



     

    Se bilder

  • mete karp

    Mete

    Oavsett om det handlar om riktat mete efter vitfiskarter, predatormete efter gädda och abborre, eller vanligt avslappningsmete: det finns chanser till fina fångster och sann fiskelycka i våra vatten. Numer räknas knappast en stor fin id eller braxen som någon skräpfisk. Att det sedan finns riktigt fina vatten som hyser såväl mycket grov id som braxen och tom karp och annan vitfisk i bägge Dalälvarna och en del sjöar gör inte saken sämre.

     

    Se vår sammanställning av olika fiskarter så hittar ni vattnen som hyser de exotiska vitfiskarterna i Gagnefs kommun.



    Läs mer om fisket

  • karpfiske

    Gråns Karp - Karpfiske i Gagnef

    Kungen av karpfiskar är numer en del av fiskfaunan i Gagnefs kommun. Sedan sensommar 2010 har planerna på ett eget karpvatten snidats och så småningom även förverkligats genom projekt karp eller Gråns Karp som det numer heter. Nu kan man pröva lyckan att få kämpa med en ursinnig karp i andra änden av linan. 

    Vi kan lova att krpfiske inte är något enkelt fiske men det är ett magiskt fiske som när det ger utdelning är bland det häftigaste man kan uppleva med ett spö i handen.

     

     

    Läs mer om Grånskarp

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Fiskepremiärer Dec 2022

Alla premiärer den 3/12 gäller oavsett om det finns isar eller ej.
Vattnen det gäller är Tansen, Bästen, Lässen och Myrflaten

Nya Fiskekortspriser 2023

Nya fiskekortspriser gäller från 1/1 2023.
Årskort 300 kr
Veckokort 150 kr
Dygnskort 75 kr
Ortskort 300 kr (endast boende/fastighetsägare inom fiskevårdsområdet)
Fiskerättsbevis 300 kr (endast fiskerättsinnehavare)

Fiskutsättningsplan för 2022

Här kan ni se fiskutsättningsplanen för 2022.

Läs här

FISKESTÄMMA 2022

2022-04-11

Läs Protokoll här

Provfiske i September 2022

Medins Havs och Vattenkonsulter AB underkonsult till SGS som är ansvariga för den samordnade recipientkontrollen för Dalälvens vattenvårdsförening, ska utföra provtagning av abborre i älven (Dalälven) för analys av metaller och miljögifter.

Detta kommer ske i September i år.

 UNDecade LOGO MASTER EN GF

Fiskeregler

För att få fiska måste man följa en del självklara regler som gäller alla som vill fiska.
Läs reglerna för våra två fiskevårdsområden här:

Gagnef-Mockfjärds Fvo

Se regler

Våra besökare

Idag: 2

Den här veckan: 286

Denna Månad: 1242

Totalt: 441835

"Gagnsfluggur", "fluggunor" eller riksspråkliga "gagnefsflugor". Vilken gagnsing har väl inte fått sig en gliring om flugor från utsocknes någon gång? Det retstickorna inte vet om är att den förmodade förolämpningen egentligen bör tolkas som en komplimang. Gagnsflugan var inget annat än en rikskänd och erkänt effektiv laxfluga!

Gagnsingar sägs vara snåla, och flugor tycker om dynga. Någonstans där tycks finnas en koppling. Men det spåret är felaktigt. En mer sannolik och genomtänkt teori går ut på att det förr i världen fanns gott om kor i Gagnefs kommun, och att dessa kor drog till sig flugor. Även den ska dock vara osann.

Under kursämnet Lokalhistoria - Dalarnas natur och kultur, som erbjöds på Komvux i Mockfjärd för 10-20 år sedan togs frågan om gagnsfluggu upp. En av eleverna, Astrid Bergström, intervjuade riksspelmannen Elvira Classon om gamla tider. Elvira brukade samtala om det förgångna med sin morfar, Jönses Per Andersson, som föddes år 1838 i Svedjan. Jönses Per ska, bland mycket annat, ha berättat om det här med fluggunan.

Enligt Jönses Per Andersson ska den mest sannolika förklaringen till det slitstarka begreppet gagnsfluggu ha sitt ursprung i bygden under 1700-talet. En okänd flugbindare ska då ha lyckats konstruera en fiskefluga som var så effektiv att den blev känd över hela landet. Alla fiskeintresserade lär ha frågat efter "Gagnefsflugan". Värt att betänka är att kommunikationerna på den tiden var ytterst sparsmakade. Att en företeelse fått samtida riksspridning kan bara ha berott på att det rört sig om något verkligt anmärkningsvärt. Det var främst lax som nappade på Gagnefsflugan. De vandrade upp i Dalälven, men stoppades av kraftverk som byggdes i mitten av 1800-talet. Hur flugan såg ut är det i dag ingen som vet.


Gagnsfluga, Framtagen och bunden av Janne Ekroot & Göran Gustafsson.

När det byggdes rondeller i Djurås för ett antal år sedan föreslogs ett gul och röd fluga, samma som kommunvapnet, som utsmyckning. Valet föll dock på en husfluga. Med tanke på historien om den rikskända fiskeflugan, och det faktum att fiskeintresset är stort i kommunen, hade det möjligen varit mer passande med krokförsedd fluga.

Värt att notera: Det finns en demensförening i kommunen som heter Gagnefsflugan.