Gagnef Fiske

Sportfiske i Gagnefs kommun

spon130203

Käringforsen,där drömmar tänds och släcks om vartannat.

Efter att ja besökt vattnet 2-3 samt 16-17 februari i hoppet om nollgradigt så kammade man noll iaf första gången, de-icer på flaska ( som f ö  inte fungerar alls på spöringarna trots hyfsat trovärdiga tips, dock funkar propylenglykol men som gör linan vedervärdig)

Solen sken upp till slut och dom första påslagen kom direkt,en timmes bra fiske med 3 tappade av godkänd kaliber och  insikten om att tafsstorleken får anpassas åt det grövre hållet när det flyter mindre isflak och fisken mer än gärna tar sig in under iskanten och gör humöret mindre glatt, 5-10 kast funkar med streamer innan man hör distinkta plums plötsligt och man får som i mitt fall skifta spö för att sen bryta samman och rensa från is.

Fisken försvann med att solen gick i moln och det var helt resultatlöst timmarna efter, dock var det en fantastisk dag och bilderna får tala för sig själva.

isflak130203  forsvy130203 motsol130203

Helgen den 16-17 så skvallrade vädertjänsten med hyfsad temperatur och ivrig som man är så hakades husvagnen på och i skydd av mörkret påbörjades färden upp till björbo.

Ganska mycket snö på vägen in och 4wd och glad gasfot var ett måste för att ta sig fram,hade inte Göran så stiligt dykt upp på morgonen med friskt humör och plog så hade återfärden blivit en smula bister.

All heder för den fina servicen.

Mulet och runt nollan  gjorde att förväntningarna var på topp, jag hade kvällen innan proklamerat att får jag min första harr på fluga så ska det minsann badas på rot.

Spöna riggade med streamer och isen har byggt på rejält så mina tidigare hotspots var numer bara is men vattnet hyfsat fritt från issörja dock väldigt lågt vattenstånd.

harren130217Första kastet ut så hoppade det något litet efter och 2 kast senare så satt ju den minsta harr jag sett på flugan,glad över harr såklart men mindre peppad över att kliva i å ta ett par stadiga simtag ( Jag råkade glömma av att bada senare).

Efter 10 min så drog det till rejält i spöet och den största öring jag har haft på i käringforsen bjöd upp till dans,försökte att drilla den snabbt och ta in den för avkrokning,bildserien som kommer förklarar hur man kan gå från euforisk fiskare till för att inte säga riktigt jäkla sur gubbe, väl inne vid iskanten så tog den en tvärvändning och lossnade,(mao det bästa c&r fisket man egentligen kan ha) dock stod den kvar en stund innan den pilade iväg i god vigör, en fisk LÅNGT över 1 kg och man blir glad att det finns fina exemplar och vilken spöböj den bjöd på.

Dagen fortsatte i samma stuk, mindre öringar tog fridriftande fluga ute i forsen och det är ju svårt att kroka rätt när man inte kan ha hyfsat sträckt lina,men närfiske var resultatlöst längs iskanten och efter 3 tappade så var jag inte alls på humör.

Ett meddelande på telefonen från min fru talade om att det vankades gulaschsoppa och en paus var på sin plats då fingrarna såg ut som knallröda prinskorvar, jag måste dock slå ett slag för simms fantastiska neoprenvantar,väl värda varenda spänn.

Med välfylld kista och sol så kändes livet iaf drägligt och ett försök till var på sin plats.

camping130217 oringdrill130217 oringdrill130217a

Den här tiden på året är det dessutom ett enastående tillfälle att tamja in kastteknik då varken träd eller vegetation ställer till förtret, att stå en bit ut på isen har sina fördelar och det ger ju resultat i vettiga kast som följd.

oringdrill130217b oring130217

 

 /Jo